Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

По всій країні обіцяно провести серйозні перевірки стану пожежної безпеки на існуючих об'єктах підвищеної небезпеки

28 березня 2018, 14:14
274
0
Реклама

28 березня Прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив ДСНС, Мінрегіону та іншим органам провести масштабну перевірку громадських закладів, шкіл, торгових центрів на предмет дотримання норм пожежної безпеки. Він підкреслив, що подібні події треба попереджати, а для цього потрібна система контролю: «Власники таких закладів зазвичай в гонитві за збагаченням використовують кожен сантиметр площі. Але я попереджаю всіх: зробіть самоперевірки закладів і все, щоб підвищити рівень безпеки». Глава Уряду запропонував скласти список об'єктів для перевірок і вже через місяць озвучити результати. «І мені не потрібні штрафи! Мені потрібна безпека людей», - сказав він.
Не чекаючи державної перевірки, власники одного з найбільших київських ТРЦ провели її самостійно. «Сьогодні вранці був навчальний пожежа в «Дрімтауні». Всі системи спрацювали нормально. Спочатку включилося оповіщення, ліфти опустилися на перший поверх, ескалатори зупинилися, протипожежні штори опустилися, електромагнітні замки відкрилися, спрацювало димовидалення. Потім, при нагріванні до 67-68 градусів, включилася спринклерна система пожежогасіння.
Було багато журналістів і знімальних бригад. Ми запросили всіх бажаючих, відповіли на всі питання. Окремо показали роботу еваковиходов на другому і третьому поверхах і кінотеатр.
Перевіряємо системи раз в місяць, а раз на рік - планова перевірка на наше прохання. Сьогодні цілей було дві: провести динамічні випробування систем (імітація пожежі) і після трагедії в Кемерово трохи заспокоїти громадськість», - повідомлено в Facebook.
Перевірки, безумовно, потрібні, хоча б для того, щоб існуючі протипожежні системи працювали, а евакуаційні проходить не захаращувати. Однак не варто забувати, що висока небезпека торгових, а тим більше торгово-розважальних центрів зумовлена їх бізнес-моделлю. І чим більше власник хоче заробити на ТРЦ, тим більше він повинен вкладати в забезпечення безпеки людей ще на етапі його проектування. Про це архітектурний експерт Григорій Ревзін так написав у себе в Facebook: «Все дивуються тому, як в Кемерово можна було залишити таку кількість дітей без дорослих, чому вчителька посадила клас в кіно і пішла за покупками і т.д. Але це прямо передбачено форматом торгового центру. Там весь сенс в тому, щоб створити потік сімейного відвідування, потім розділити дітей і батьків (кімнати анімації, кінотеатри, катки і т.д.), і відправити батьків пару годин ходити по торговельній зоні, щоб вони не могли чогось не купити.

Торгові центри годуються з потоку і прикладають всіх зусиль для його інтенсифікації. Там в ідеалі народу як в метро в годину пік. Але тільки люди при такому скупченні не організовані в технологічні ланцюжки, треба, щоб вони просто перебували і нічого не робили. При цьому з точки зору торгівлі важливо, щоб виходи були не на виду, щоб поки ти не пройшов весь поверх, вийти не можна було - там все розраховано на уповільнення руху та збільшення часу перебування.
Там стикаються три різних протоколу. Протипожежний вимагає максимальної швидкості евакуації і максимальної кількості виходів. Протокол антитерористичної безпеки вимагає труднощі входу і перевірки кожного, хто входить. А протокол охорони від злодіїв вимагає труднощі виходу, уповільнення на виході і можливості перевірки. Тому «зайві» входи-виходи просто не можуть не закривати. Їх закривають всюди.
Для залучення потоку потрібне постійне оновлення інтер'єру - потрібно створити візуальну подію. Це нескінченний потік тимчасових експозицій, тимчасових матеріалів, атрракціонов, нових меблів і оздоблень. Вони тимчасові, тому дешеві, тому пожежонебезпечні. Для того, щоб люди могли безпечно перебувати в таких місцях, вони повинні бути підготовлені, навчені, внутрішньо сконцентровані - як на небезпечному виробництві. Але тут-то вам продають розвагу, розслабленість, комфорт. Змусити людей розслаблятися в режимі небезпечного виробництва неможливо.
Зрозуміло, що «Зимова вишня» не могла б згоріти так страшно, якби не найрізноманітніші порушення техніки безпеки. Служба експлуатації, охорона, погоджують інстанції і т.д. очевидно в масі місць лажанулись. Але саме цей пристрій - торговий центр - неймовірно небезпечний, а продається він як місце розслаблення і відпочинку.
У деяких країнах, наприклад, категорично заборонено робити дитячі сади на верхніх поверхах будівель - саме тому, що під час пожежі дітей звідти врятувати неможливо, і самі вони вибратися не можуть. А знаєте скільки у нас великих торгових центрів з дитячою секцією нагорі, з кінотеатрами, катками, анімаціями і т.д.?
Я розумію, що закрити їх неможливо. Свого часу я вийшов з містобудівної ради Москви, але більшого зробити не можна було - все архітектори розуміли, що це зло, але за цим злом стояли дуже великі фінансові інтереси, а в Москві так прямо олігархічні. А людям ці центри подобалися - до трагедії в Кемерово».

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини