Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Соціальні мережі: безпека персональних даних

22 березня 2018, 13:51
235
0
Реклама

У США і Західній Європі розгортається скандал, пов'язаний з неправомірним використанням персональних даних 50 млн користувачів Facebook. 21 березня засновник і основний власник цієї соціальної мережі Марк Цукерберг визнав помилки компанії: «Ми несемо відповідальність за захист ваших даних. І якщо ми не можемо цього зробити, значить ми не заслуговуємо на те, щоб надавати вам послуги. Я працював над тим, щоб зрозуміти, що ж сталося».
Подієва частина скандалу трапилася ще в 2014 році. Професор психології Кембриджського університету Олександр Коган розробив мобільний додаток This is your digital life («Це твоє цифрова життя»). Ця програма складала психологічні портрети користувачів на основі постів в Facebook, особистих даних, зазначених у соціальній мережі, і реакцій на публікації інших користувачів. Вона також мала доступ до особистих даних друзів 270 тис. користувачів, які встановили цей додаток. Зібраними даними А.Коган поділився з компанією Cambridge Analytica, щоб та могла дослідити їх переваги і пропонувати релевантну рекламу.
За твердженням М.Цукеберга, дізнавшись про це, Facebook закрив доступ до будь-яких послуг для Cambridge Analytica. Сама ж ця компанія стверджує, що на вимогу Facebook негайно видалила всю отриману інформацію про користувачів додатка This is your digital life. Але у громадськості і фахівців залишилися сумніви, що це дійсно так, тому на різних рівнях і йдуть дебати про те, скільки інформації поширюється в соцмережі і хто може її бачити.
Facebook пообіцяв, що: досліджує всі додатки, які мали доступ до великої кількості інформації; проведе повну перевірку додатків веде себе підозріло або; заборонить доступ розробникам, які не дають згоду на аудит. За словами М. Цукерберга, Facebook в майбутньому, зокрема: буде закривати доступ розробникам до даних користувача, який не використав додаток протягом трьох місяців; зменшить кількість даних, які надають користувачі - залишать ім'я, фотографію профілю та адресу електронної пошти; вимагатиме від розробників запитувати дозвіл у користувача і підписувати контракт про доступ до постів або приватним даними.
Але дуже багато залежить і від самого користувача. Потрібно розуміти, що для соціальних мереж інформація про користувачів - це найважливіший ресурс для їх бізнесу, вони будуть прагнути збирати її усіляким чином. Тому не потрібно допомагати їм в цьому. Технічні фахівці даю такі поради.
Перш за все, онлайн-тести та ігри - все вони запевняють користувачів, що не розголошують персональні дані, але не варто довіряти цим словам. Тому не натискайте кнопку «Подобається» на службовій сторінці продукту, а якщо хочете пограти в ці ігри або пройти тести, то не заходьте в них через Facebook, а робіть це на сайті гри або тесту.
Враховуйте, що Facebook має можливість створювати детальні профілі користувачів на підставі їх «лайків», засуджуючих реакцій, політичних уподобань і т.п. Будьте обережними в своїх подібних висловлюваннях.
Можна самому собі заборонити користуватися програмами сторонніх розробників в Facebook. Для цього потрібно перейти на сторінку «Додатки» в настройках. У розділі «Додатки, веб-сайти і плагіни» натиснути кнопку «Змінити». Натиснути кнопку «Відключити платформу». Є і проміжний варіант - обмежити доступ до вашої персональної інформації, яку отримують додатки, але зберегти можливість ними користуватися. Для цього знову ж в настройках Facebook потрібно зайти на сторінку «Додатки» і зняти виділення з усіх категорій інформації, яку ви надаєте додаткам.
І самий радикальний варіант - перестати користуватися Facebook. Рух #DeleteFacebook зараз набирає популярності в Мережі.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини