Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

«Цікавість» силовиків загрожує безпеці листування в інтернеті

21 березня 2018, 13:10
218
0
Реклама

Описувана нижче історія розгортається в країні-агресорі, але не виключено, що подібне може статися і в Україні, тому ми звертаємо на неї увагу. 20 березня Верховний суд РФ визнав законним наказ ФСБ, на підставі якого спецслужба вимагає ключі шифрування листування в месенджері Telegram. Історія ця триває вже кілька місяців. Її суть в тому, що силовики вимагають дати їм доступ до кодів, а вони обіцяють ними користуватися тільки з дозволу суду. Але проконтролювати, наскільки сумлінно ФСБ виконує обіцянку, практично неможливо. Тому компанія відмовляється виконувати цю вимогу.
Крім того, бажання ФСБ не реалізовуються технічно, вважає засновник Telegram Павло Дуров. Ключі шифрування секретних чатів генеруються на пристроях конкретних користувачів, причому регулярно оновлюються. Переписка в звичайних чатах зберігається на серверах компанії, але надати доступ до всього вмісту навіть одного чату неможливо: ключі також оновлюються і листування зберігається на різних серверах, розташованих в різних юрисдикціях. Ключі шифрування звичайних чатів розділені на частини і ніколи не зберігаються в одній юрисдикції, йдеться в документації Telegram, тому лише кілька судових рішень з різних юрисдикцій здатні примусити месенджер надати будь-які дані.
Аргументуючи свою позицію, силовики посилаються на позицію Конституційного суду РФ, який вважає, що листування громадян в месенджерах не складає охоронювану законом таємницю, для отримання доступу до якої потрібен судовий дозвіл. Але те, що для силовиків - питання забезпечення безпеки, для інших - питання забезпечення конституційних прав громадян на таємницю листування і дотримання прав людини в цифрову епоху. Ще в 2015 році Рада з прав людини ООН назвала частиною базових прав людини можливість анонімного використання інтернету і шифрування особистих даних. В ООН відзначають, що анонімність в інтернеті може бути використана зловмисниками в тому числі для організації терактів, але з тим же успіхом злочини можуть відбуватися за допомогою інших каналів зв'язку. Через обмежену кількість злочинців не можна відмовляти в базовому праві всім іншим людям.
Якщо Telegram буде наполягати, то в Росії йому загрожує блокування доступу. Обійти його можна буде за допомогою VPN-сервісів. Крім того, ще в середині минулого року Telegram повідомив про введення функції «Свобода слова», яка дозволяє підключитися до проксі-сервісу для обходу блокування.
Блокування ніяк не вплине на українських користувачів Telegram. До того ж вибір месенджерів зараз досить великий. Днями міжнародна правозахисна організація Amnesty International опублікувала свій рейтинг найбільш захищених месенджерів. Першу сходинку посіли Facebook Messenger і WhatsApp, які отримали по 73 бали з 100 можливих. На другому місці - iMessage, FaceTime і Telegram (по 67 балів). Третє місце у Allo, Duo, Hangouts (по 53). Line та Viber отримали по 47 балів, у Skype тільки 40 балів.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини