Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Планується запровадити систему електронного арешту коштів боржників

13 березня 2018, 11:00
229
0
Реклама

Для підготовки відповідного законопроекту буде використаний досвід Хорватії і Португалії, де впровадження електронного документообігу показало свою ефективність в найкоротші терміни.

Наприклад, в Хорватії процес реформування почався з того, що банки передали Фінансовому агентству усі невиконані документи про стягнення коштів. Їх обробили і внесли в електронну систему, яка оновлюється щодня і містить інформацію про всіх юридичних і фізичних осіб. Таким чином, при необхідності, гроші можуть бути заблоковані на банківському рахунку впродовж декількох хвилин.

У Португалії процедура арешту засобів боржників була схожою на діючу в Україні, але після впровадження електронної системи загальна сума стягнень виросла в 30 разів за чотири роки. Тепер комерційні банки передають дані з рахунків усіх фізичних і юридичних осіб у базу Центрального банку. З неї виконавці отримують інформацію, а потім зв'язуються з комерційним банком, в якому відкритий рахунок, для списання коштів. При цьому Центробанк не має повноважень що-небудь міняти у базі і не бачить сум на цих рахунках, що є основною гарантією збереження банківської таємниці.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини