Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Про проведення документальної невиїзної перевірки податківці зобов'язані попередити заздалегідь

28 лютого 2018, 10:25
224
0
Реклама

У лютому 2018 року Верховний Суд розглянув справу про наявність підстав для проведення позапланової невиїзної перевірки податковою інспекцією. Суди першої та апеляційної інстанцій підтримали позивача, який заявляв про порушення своїх прав: ознайомитися з рішенням про проведення перевірки до її початку та надати контролюючим органам відповідні пояснення.

Верховний Суд повністю підтримав попередні рішення і чітко окреслив правове поле взаємин між податковими суб'єктами. Згідно з Податковим кодексом, фіскальна служба до початку документальної позапланової невиїзної перевірки зобов'язана вручити платникові два документи: копію наказу про відповідне рішення і письмове повідомлення з вказівкою дати початку та місцем проведення перевірки. У такому разі у платника є можливість надати необхідні пояснення і обгрунтувати законність своєї діяльності. В даному випадку ці вимоги були не дотримані.

Крім того, Суд чітко роз'яснив: сам вид перевірки (позапланова невиїзна), без надання платникові можливості подати відповідні документи, позбавляє контролюючий орган можливості об'єктивно оцінити діяльність суб'єкта і дійти об'єктивних висновків про податкове правопорушення.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини