Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Розроблений проект перевірки енергетичних сертифікатів будівель

20 лютого 2018, 12:46
257
0
Реклама

Закон «Про енергетичну ефективність будівель» встановлює, що для всіх об'єктів будівництва та існуючих будівель повинна проводитися сертифікація енергетичної ефективності. Результат цієї сертифікації багато в чому буде визначати обсяг коштів, необхідних для термомодернізації будівлі, і можливість їх отримання за рахунок держпрограм і грантів. Тому достовірність сертифікатів повинна бути високою. Проводити сертифікацію можуть різні уповноважені державою аудитори. Незалежний ж моніторинг енергетичних сертифікатів повинен проводити Держенергоефективності.
Проект порядку такого моніторингу розробив Мінрегіон (він повинен бути введений наказом Міністерства). Документ опублікований для громадського обговорення.
Всі сертифікати при внесенні в єдину базу проходять автоматизовану первинну перевірку правильності розрахунків. За її результатами сертифікати діляться на три групи: з високим ступенем достовірності, з середнім і з низькім.
Автоматизований відбір сертифікатів для проведення моніторингу здійснюється за наступним принципом: для першої групи відбирається один з 100, для другої - з десяти, а сертифікати третьої групи перевіряються всі.
Якщо сертифікат не потрапив в число вибраних, то все одно може бути проведена повна перевірка правильності його розрахунків при наявності хоча б однієї з підстав: звернення замовника сертифікації або власника будівлі, письмова заява будь-якої особи про недотримання вимог про незалежність аудитора та ін.
Перевірка вважається пройденою, якщо одночасно виконуються дві умови: в результаті перевірки не змінюється клас енергетичної ефективності будівлі; кожен з показників енергетичної ефективності, вказаний в сертифікаті, відрізняється не більше ніж на 5% від результату, отриманого Держенергоефективності.
Якщо аудитор отримує другий відхилений сертифікат, то про це повідомляється комісії, яка проводить професійну атестацію енергоаудиторів, для прийняття рішення відповідно до вимог Закону «Про енергетичну ефективність будівель».
Аудитор і замовник відхиленого сертифіката можуть замовити його повторну перевірку. Проводити її може будь-яка атестаційна комісія, крім тієї, яка видала кваліфікаційний атестат автору сертифіката, який повторно перевіряється.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини