Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фондовим біржам необхідно готуватися до суттєвих регуляторних нововведень

19 лютого 2018, 12:03
220
0
Реклама

15 лютого НКЦПФР схвалила проекти нових редакцій Положення про функціонування фондових бірж і Положення про порядок реєстрації змін до правил фондової біржі. Документи обіцяють оприлюднити на сайті Комісії найближчим часом для отримання пропозицій та зауважень протягом місяця.
Оновлення регулювання обумовлене останніми змінами в законодавстві. У Комісії звернули увагу учасників ринку капіталу і емітентів на заплановані нововведення, серед яких передбачені такі зобов'язання фондових бірж:
- письмово повідомляти емітентів про внесення їх цінних паперів до біржового списку;

- перевіряти оприлюднення емітентами, цінні папери яких допущені до торгів на біржі, календарного плану розкриття інформації;
- здійснювати аналіз розміщених емітентами даних в загальнодоступній інформаційній базі даних НКЦПФР;
- виключити з біржового списку емітента, що не оприлюднив на своєму сайті календарного плану розкриття інформації до 31 січня кожного року.
Також, проекти містять два приписи:
- емітенти, цінні папери яких включені до біржового списку, зобов'язані повідомляти біржі про дату публікації на своєму сайті календарного плану розкриття інформації;
- в біржовий список не може бути включений та знаходитись там емітент - ПрАТ, кількість акціонерів якого не перевищує 100, і в статуті якого передбачено переважне право акціонерів на придбання акцій, що пропонуються їх власником до продажу третій особі.
Обіцяно, що буде запроваджений тільки один рівень лістингу, причому вимоги про внесення та перебування цінних паперів в лістингу будуть відповідати вимогам, раніше застосовуваним до другого рівня.
Нововведення в Положенні про порядок реєстрації змін до правил фондової біржі стосуються введення в обіг на фондовій біржі деривативів. З метою збільшення прозорості торгівлі зазначеними фінансовими інструментами Комісія розширює обґрунтування, які біржі будуть подавати в такому випадку, наступними відомостями:
- опис базового активу, надійність, якість і доступність джерел даних, на підставі яких встановлюється ціна виконання контракту;
- аналіз динаміки ціни базового активу за попередні 1 - 3 роки (за наявності);
- оцінка відповідності фінансового інструменту потребам ринку і клієнтів;
- інформація про програмний продукт і технічні засоби, які будуть використовуватися при укладанні і виконанні деривативів.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини