Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Доопрацьовано законопроект, який може посилити контроль діяльності підприємців

25 січня 2018, 09:01
184
0
Реклама

22 січня до Верховної Ради внесено доопрацьований варіант законопроекту № 7142, який вносить зміни до Податкового кодексу та Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Депутати-ініціатори пропонують посилити контроль за товарами та готівковими розрахунками, а також відкоригувати перелік видів діяльності для підприємців різних груп. Передбачається, що ці заходи допоможуть вивести частину економіки з тіні, а також зменшити обіг контрабанди.

Так, зменшиться кількість спрощенців першої групи, оскільки продавці лікарських засобів і технічно складних побутових товарів з гарантійним обслуговуванням можуть бути віднесені тільки до другої або третьої груп. Якщо ж підприємець займається оптовою торгівлею або посередництвом у цих сферах, а також оптовою торгівлею ювелірними виробами - тоді доведеться залишити першу, другу і третю групи.

Крім того, перелічені вище єдинники, а також продавці підакцизних товарів не зможуть працювати без реєстраторів розрахункових операцій. Для них також передбачено нові санкції за порушення законодавства в цій сфері. Зокрема, якщо підприємець не використовує РРО повністю або частково у випадках обов'язкового використання, тоді на його чекає штраф у розмірі 200 % вартості проданих із порушеннями товарів, але не менше 50 НМДГ.

Важливі зміни передбачено для єдинників другої та третьої груп, які зобов'язані використовувати РРО в частині документального підтвердження своєї діяльності. Тепер для оприбутковування придбаних товарів їм знадобиться первинний документ. Більше того, підприємець повинен буде створити умови для зберігання первинки протягом 1095 днів. Таким чином, це нововведення наблизить роботу ФОП до роботи повноцінного підприємства.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини