Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Верховній Раді зайнялися створенням Єдиної інформаційної системи у сфері обігу деревини

28 грудня 2017, 09:01
191
0
Реклама

У Парламенті зареєстровано законопроект № 7435 про створення Єдиної інформаційної системи у сфері обігу деревини, яка має стати черговим кроком по боротьбі з незаконним видобуванням деревини.

Законопроект передбачає у межах створення такої загальнообов'язкової для всіх постійних лісокористувачів системи заміну сертифікації походження деревини електронним декларуванням. Крім того, процедури обліку та контролю основних операцій з необробленою деревиною в процесі заготівлі, перевезення, обробки, продажу мають значно спроститися за рахунок запровадження наскрізного електронного документообігу. Окрім оптимізації такі заходи повинні забезпечити належний контроль за використанням незаконно видобутої деревини, чому також сприятиме відкритість даних.

Проект системи передбачає, що вона складатиметься з трьох модулів: єдиного електронного обліку необробленої деревини, контролю за рухом необробленої деревини, електронної системи декларування походження лесо- і пиломатеріалів. Система має забезпечити моніторинг обігу необробленої деревини від місця заготівлі, продавця або місця перетину кордону імпортованою необробленою деревиною до покупця, у режимі реального часу із застосуванням Інтернету та мобільного застосунку. При цьому законопроект передбачає безумовну заборону транспортування необробленої деревини без проведення її обліку, маркування і без внесення відповідних даних до системи.

Створення Єдиної інформаційної системи у сфері обігу деревини - не спонтанна ініціатива, адже комплексні заходи з охорони лісу та боротьби з неконтрольованим вирубуванням ведуться вже давно. Цілком можливо, що вже впроваджені та підготовлені до реалізації засоби охорони лісу (як, приміром, цифровий облік деревини і контроль за допомогою мобільних засобів) доповнить схвалення законопроекту № 7435. Цьому сприяє і те, що серед авторів законопроекту - керівництво профільного парламентського комітету.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини