Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Парламенті запропонували присвятити франчайзингу окремий закон

27 грудня 2017, 11:36
224
0
Реклама

Автори зареєстрованого 21 грудня законопроекту № 7430 «Про франчайзинг» запропонували за прикладом багатьох держав присвятити цьому виду господарських відносин спеціальний закон. На думку групи депутатів, прийняття такого нормативно-правового акта зумовлено тим, що норм чинного законодавства не достатньо для повноцінного розвитку франчайзингу.


Як зазначено в пояснювальній записці до законопроекту, в українському законодавстві навіть немає визначення поняття «франчайзинговий договір», у зв'язку з чим компаніям доводиться використовувати кілька типів угод для закріплення франчайзингових відносин (ліцензійні договори, комерційна концесія, спільна діяльність).


Законопроект № 7430 покликаний забезпечити комплексне врегулювання й усунення прогалин у правовому аспекті франчайзингу, ліквідувати невідповідність нормативного забезпечення франчайзингу та актуального стану цих комерційних відносин. Документ визначає франчайзинг як підприємницьку діяльність, де в межах договірних відносин правовласник зобов'язується передати користувачеві за винагороду на строк до 3 років комплекс виключних прав. При цьому використання таких прав повинне супроводжуватися обов'язковою позначкою «на умовах франчайзингу».


Договір франчайзингу повинен укладатися в письмовій формі та реєструватися з урахуванням вимог антимонопольного законодавства. Законопроект вказує переліки обов'язків сторін договору - франчайзера і франчайзі, випадки обмеження прав учасників відносин, особливості переукладання, зміни та припинення договору, правонаступництва тощо.


Розробники законопроекту розраховують, що прийняття окремого закону про франчайзинг призведе до поліпшення умов для такої підприємницької діяльності та забезпечить зниження бізнес-ризиків.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини