Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

7 грудня набирає чинності закон про захист бізнесу

6 грудня 2017, 16:50
200
0
Реклама

6 грудня було опубліковано Закон № 2213-VIII, за яким укоренилася назва «про захист бізнесу». Він набуде чинності 7 грудня.

Закон спрямований на протидію необґрунтованому тиску на бізнес з боку правоохоронних органів. Законодавець обрав шлях усунення можливості для найпопулярніших зловживань правоохоронців - вилучення оригіналів документів і техніки, затягування слідства, відкриття кількох проваджень за одним і тим самим фактом, перешкоджання захисникові в наданні правової допомоги під час слідчої дії.

Серед ключових новацій документа - недопустимість і недійсність доказів, отриманих під час виконання постанови про обшук, винесеної без технічної фіксації. Крім того, документ запроваджує обов'язкову звуко- і відеофіксацію проведення обшуку, а докази, отримані під час обшуку й не зафіксовані технічними засобами, визнаються недопустимими.

Водночас сторона захисту може самостійно здійснювати відеофіксацію проведення обшуку, але такі особи попереджаються про обов'язок не розголошувати відомості досудового розслідування без письмового дозволу слідчого, прокурора, а також про відповідальність за порушення цієї заборони. Крім того, додатково закріплено право обшукуваного на правову допомогу адвоката на будь-якій стадії слідчої дії. При порушенні цього права всі отримані докази будуть недійсними.

Також серед введеного новим законом:

- табу на вилучення оригіналів фінансово-господарської документації, комп'ютерної техніки, серверів і мобільних телефонів суб'єктів підприємницької діяльності;

- неможливість повторного відкриття закритих кримінальних проваджень.

Крім того, додатково захистити права учасників кримінального судочинства має закріплене право оскаржити бездіяльність слідчого і клопотати про застосування розумних строків провадження.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини