Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Мінагрополітики запропонували удосконалити процедуру погодження землеустрою

1 грудня 2017, 10:30
211
0
Реклама

Мінагрополітики винесло на громадське обговорення проект закону, спрямованого на підвищення прозорості під час погодження документації із землеустрою. Ключова мета документа - боротьба з корупцією.

Законопроект передбачає закріплення на постійній основі принципу екстериторіальності, що успішно зарекомендував себе у межах пілотного проекту, запущеного постановою Кабміну від 31.08.2016 р. № 580. У Держгеокадастрі посилаються на те, що завдяки цьому нововведенню проекти землевідведень наразі розглядаються своєчасно, об'єктивно і з дотриманням єдиних установлених законодавством підходів.

Крім того, можливість погодження проекту землеустрою не за місцем земельної ділянки запропонували доповнити оприлюдненням документації із землеустрою та висновків про розгляд таких документів - документи будуть доступні на сайтах органів погодження і на Єдиному державному порталі адміністративних послуг. А для прискорення й осучаснення всієї процедури автори законопроекту запропонували закріпити можливість подання такої документації на погодження через електронні сервіси порталу адмінпослуг. Скористатися такою можливістю можна буде за наявності електронного цифрового підпису.

Додатковим плюсом для розробників документації має стати зменшення фінансових і тимчасових витрат на роздрукування копій документів і подання документації безпосередньо до органу виконавчої влади.

Розробники законопроекту вважають, що такі заходи мають забезпечити публічність дій органів державної влади, а екстериторіальність усуне безпосереднє спілкування розробника документації із землеустрою і посадової особи органу державної влади. Ці заходи мають значно знизити корупційні ризики, що міцно закріпилися в процедурі вже давно. Адже як зазначено в пояснювальній записці до законопроекту, нерідко місцеві чиновники вимагали отримання хабара за позитивне рішення, інакше документація із землеустрою довгий час не розглядалася або давалися висновки про непогодження з необґрунтованими зауваженнями.

Законопроект оприлюднено 29.11.2017 р., ознайомитися з ним можна на сайті Мінагрополітики.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини