Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Мінфіні планують удосконалити сферу фінансової відповідальності за податкові порушення

27 листопада 2017, 18:44
179
0
Реклама

Мінфін спільно з експертами розробили законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення системи притягнення до відповідальності за порушення податкового законодавства». Документом пропонуються більш ефективні механізми врегулювання таких спорів для платників податків, у випадках, коли порушення сталося не з їхньої вини.
Серед іншого, законопроект передбачає запровадження принципу винної відповідальності платників податку, на противагу існуючій відповідальності платника без вини. Розробники документа пропонують, що платник податків буде вважатися винним у вчиненні податкового правопорушення, якщо встановлено, що він мав можливість дотриматися правил і норм, проте не вжив достатніх заходів для цього. Тому при розгляді матеріалів перевірки контролюючим органом можуть додатково досліджуватися також документи платника податків, що свідчать про його належну обачність.
Крім того, передбачено застосування системи пом'якшуючих обставин і обставин, які звільняють від відповідальності, що дозволить не притягувати платників податків до відповідальності за порушення, викликані, наприклад, збоями електронних систем прийняття звітності.
Законопроектом також істотно розширені вимоги до змісту податкового повідомлення-рішення. Обов'язковою складовою його повинен бути докладний виклад фактичних обставин справи, підтверджених належним чином, і відповідне обґрунтування контролюючим органом своїх мотивів застосування санкцій до платника податку.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини