Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Виробникам виробів із какао та шоколаду хочуть дозволити продовжувати не відповідати європейським нормам

24 листопада 2017, 14:52
230
0
Реклама

1 січня 2018 року набирає чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства від 13.04.2016 № 157 «Про затвердження Вимог до продуктів з какао та шоколаду». Цим документом до національного законодавства впроваджено відповідні нормативи ЄС.

Під час прийняття цього наказу говорилося, що його розроблено для гармонізації національного законодавства з нормами ЄС «у частині вимог до ідентифікації та маркування продуктів з какао та шоколаду, що дасть змогу забезпечити вітчизняний ринок конкурентоспроможною продукцією та значно розширити експортні можливості України».

З моменту прийняття наказу минуло півтора року, через півтора місяці він мав набути чинності, і «раптом» виявилось, що виробники не готові працювати за новими правилами. У Мінагрополітики пішли ним назустріч і підготували проект наказу (його опубліковано на сайті Міністерства 24 листопада), який пропонує дозволити до 1 липня 2019 року випуск продуктів з какао та шоколаду, що не відповідає всім або окремим положенням Вимог. Більше того, якщо такі продукти введено в обіг до цієї дати, то вони можуть бути розміщені на ринку до закінчення строку їх придатності.

Мотивацію такого рішення наведено в пояснювальній записці до проекту. Її суть полягає в тому, що, мовляв, особливості цієї галузі такі, що у підприємств велика питома частка витрат на упаковку, її треба відразу замовляти багато, викинути ту, що перестала відповідати вимогам, шкода, тощо. Проте насправді виробникам мають намір дозволити виробляти продукцію, яка не відповідає європейським нормам, а не тільки використовувати «неправильну» упаковку. Крім того, в пояснювальній записці немає відповідей на такі питання:

- у чому унікальність «шоколадників» порівняно з масою інших виробників упакованих товарів, завдяки якій їм дається відстрочення?

- чому ці виробники не підготувалися до набрання чинності новими вимогами і яка гарантія того, що вони не зроблять це і до нової дати?

Розробники проекту стверджують, що під дію пропонованого ними регулювання підпадають 30 великих і 270 середніх суб'єктів господарювання.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини