Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Парламенті хочуть виправити неузгодженості в регулюванні ренти за спеціальне водокористування

22 листопада 2017, 10:04
152
0
Реклама

19 жовтня у Верховній Раді було зареєстровано законопроект № 7213, що усуває правові неточності щодо податкового аспекту спеціального водокористування. Документ передбачає визначення ознак філій, відділень, інших відокремлених підрозділів водокористувача при нарахуванні їм податкових зобов'язань з рентної плати за спеціальне водокористування.


Крім того, законопроект спрямований на попередження виникнення з 1 січня 2018 року розбіжностей між положеннями законодавства в частині правил оподаткування рентою спеціального водокористування, а також на запобігання ситуації, при якій зменшаться відповідні бюджетні надходження. 21 листопада парламентський Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи підтримав цей законопроект.


Нагадаємо, згідно з нещодавніми змінами в податковому законодавстві рента за спеціальне водокористування справлятися тільки з первинних водокористувачів. При цьому об'єктом оподаткування залишається (як і сьогодні) обсяг фактично використаної води всіма водокористувачами (і первинними, і вторинними). Автори законопроекту вважають, що в разі якщо з наступного року така концепція набуде чинності, обсяги води, використані вторинними водокористувачами, будуть втрачені як об'єкт оподаткування. Первинні ж водокористувачі сплачуватимуть ренту за обсяги фактично використаної води й вторинними водокористувачами.


У такому випадку платниками рентної плати стануть всі бюджетні некомерційні організації, що здійснюють водозабір з природних водних об'єктів і перекидають воду без використання в маловодні регіони для подальшого використання вторинними водокористувачами. Причому для оплати ренти Держводагентству знадобиться значне додаткове бюджетне фінансування.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини