Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запропоновано оновити правила користування гуртожитками

20 листопада 2017, 09:01
165
0
Реклама

Мінрегіон розробив проект нових правил користування гуртожитками. Необхідність оновлення пов'язана з нещодавніми змінами у Законі «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків».

Дія документа розрахована на всі гуртожитки незалежно від форми власності. Користування гуртожитками та приміщеннями в них здійснюється згідно зі свідоцтвом на право власності, договором найму (оренди) або іншим документом, що підтверджує право власності або користування. Порядок користування житловою площею повинен визначатися договором, що укладається перед вселенням на підставі спеціального ордера.

Власники житлових приміщень повинні визначити форму управління гуртожитком. Своєю чергою, власники житлових приміщень у гуртожитку зобов'язані забезпечувати належне утримання, експлуатацію, реконструкцію, реставрацію, поточний і капітальний ремонт, технічне переоснащення спільного майна гуртожитку пропорційно до частки співвласника на умовах співфінансування.

Згідно з документом гуртожитки поділяються на два види - для проживання самотніх осіб і сімейні. Мешканцям слід мати на увазі переліки своїх прав, обов'язків і заборон, окреслені в положенні. Своєю чергою, управитель гуртожитком має забезпечити мешканців необхідними меблями та постільними речами, якщо інше не передбачено договором найму жилплощі.

Положення передбачає договірне регулювання плати за проживання. До вартості проживання входять плата за житлово-комунальні послуги й інші витрати на забезпечення належних умов. При цьому розмір плати встановлюється згідно з установленими цінами/тарифами на такі послуги для населення. При нарахуванні плати мають враховуватися тип гуртожитку (коридорний, секційний) і види житлових приміщень (для самотніх людей, сімейні). Порядок такого нарахування встановлює Мінрегіон.

Текст проекту положення розміщено на сайті відомства для громадського обговорення.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини