Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк пропонує округляти суми в торгових чеках

16 листопада 2017, 12:43
190
0
Реклама

НБУ вважає, що монети номіналів 1, 2 і 5 копійок майже припинили відігравати роль у розрахунках, водночас вартість їх виготовлення перевищує номінал. Учасники ж готівкового обігу щорічно несуть витрати на обробку, транспортування, зберігання цих монет. У зв'язку з цим Нацбанк підготував проект постанови «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів» і оприлюднив його на сайті. Зауваження до проекту приймаються до 18 грудня.

Документом передбачається округлення сум у торгових чеках до числа, кратного 10. Крім цього, проект передбачає:

1. Припинення карбування монет номіналами 1, 2, 5 копійок і 25 копійок (оскільки за відсутності монет 1, 2 і 5 копійок 25 копійок не розмінюватимуться). Водночас усі ці монети залишаться в обігу.

2. Встановлення таких правил округлення в чеку загальної суми купівлі, у разі відсутності монет і в покупця, і в продавця: сума, що закінчується на цифри від 1 до 4, округляється у бік зменшення, а що закінчується на 5 - 9, - у бік збільшення.

4. Суб'єкти господарювання, які застосовують РРО під час проведення готівкових розрахунків, зазначатимуть у чеках загальні суми до округлення і після нього, зокрема, використовуючи механізм знижок/надбавок. Регулятор зауважив, що це не потребуватиме додаткових витрат на перепрограмування РРО.

5. При безготівкових розрахунках округлення не здійснюватиметься.

6. Торгові мережі не обмежуються в праві встановлювати маркетингові ціни, що закінчуються на 99 коп.

У НБУ вважають, що запровадження правил округлення не вплине на інфляцію. Крім того, попереднє опитування свідчить про готовність громадян і бізнесу до таких нововведень.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини