Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати і уряд доки не можуть домовитися про долю системи призупинення реєстрації податкових накладних

16 листопада 2017, 09:06
149
0
Реклама

15 листопада в Комітеті ВР з питань податкової та митної політики відбулися слухання, присвячені роботі уряду по забезпеченню ефективної протидії формуванню «схемного» податкового кредиту по ПДВ.

Голова Комітету Ніна Южаніна нагадала, що з 1 липня система припинення реєстрації накладних почала застосовуватися в повному обсязі. Комітет разом з урядом працював над тим, щоб убезпечити платників податків від масової зупинки, але не всі з задуманого вийшло. «Поява цього механізму була пов'язана з тим, що «скручування», незважаючи на систему електронного адміністрування ПДВ, продовжували існувати. Весь фіктивний ПДВ сконцентрувався саме в «скручування», і для того, щоб побороти їх, ми хочемо знайти дієвий засіб, який було б прописано безпосередньо в законі, а не в оформлено вигляді експериментів. Щоб після застосування такого непопулярного механізму, як блокування податкових накладних, ми могли дійти до мети - мати податковий кредит, який би успішно пройшов реєстрацію, був би безапеляційним».

Міністр фінансів Олександр Данилюк погодився з тим, що проблема існує, і її треба вирішувати. Він запропонував не підтримувати депутатський законопроект «Про внесення змін до підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» (№ 7115). Причина - він пов'язаний з високим корупційним ризиком і можливими втратами доходів для бюджету, тому що фактично повертає систему ручного припинення накладних. Міністр запропонував оперативно розглянути урядовий законопроект «Про внесення зміни до статті 201 Податкового кодексу України щодо реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» (№ 7240, про «мовчазної згоди на реєстрацію») і підтримати його в парламенті. Наступного тижня потрібно провести засідання робочої групи при Мінфіні і на професійному рівні з представниками бізнесу, у яких зараз є труднощі, обговорити пропозиції щодо змін критеріїв і підходів до блокування, уточнити вимоги до форми рішення комісії ДФС, яке вона приймає за результатами аналізу наданих їй документів, що підтверджують операції платника податків.

В результаті сторони так і не дійшли спільної думки, просто в черговий раз висловили свої позиції.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини