Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Очікується нова хвиля змін корпоративного законодавства

8 листопада 2017, 09:01
190
0
Реклама

На круглому столі, проведеному за участю НКЦПФР 6 листопада, зазначалося, що законопроект № 5592-д вирішує проблему обтяжливого «публічного» статусу для акціонерних товариств, який багато хто з них успадкував унаслідок приватизації і який не приніс жодної доданої вартості для їх бізнесу. Проект надає акціонерним товариствам право самим обирати - бути або не бути публічними.

Крім того, багатьом з ПАТ важко виконувати вимоги, що пред'являються до публічних компаній. Це стосується і включення акцій до біржового реєстру, і вимог мінімальної частки акцій у вільному обігу, і мінімальної кількості акціонерів. Призначення незалежних директорів до наглядових рад - теж складне питання для нинішніх ПАТ, хоча це і стандартна вимога для публічних компаній у світовій практиці. Тому АТ повинні мати можливість максимально безболісного виходу з режиму публічності - таку можливість для них створює законопроект № 5592-д.

Документом пропонується, щоб усі ПАТ (станом на дату набрання чинності законом) вважалися б такими, що не здійснювали публічної пропозиції. Такими ж, хто її здійснив, вважатимуться тільки ті емітенти, цінні папери яких перебуватимуть у лістингу фондової біржі на дату набрання чинності законом, а також ті емітенти, які оприлюднять заяву, що вони здійснювали публічну пропозицію цінних паперів. До інших же АТ застосовуватимуться вимоги Закону «Про акціонерні товариства», що регулюють діяльність приватних акціонерних товариств.

Серед іншого, законопроект створює передумови для появи в країні власних IPO. Публічним компаніям має бути відкрито доступ до залучення акціонерного капіталу від некваліфікованих інвесторів. Приватним компаніям, які не матимуть бажання або можливості стати дійсно публічними, такий доступ буде обмежено.

Інтерес до залучення капіталу на внутрішньому ринку найближчим часом тільки зростатиме. Зокрема, це відбуватиметься завдяки пенсійній реформі, яка передбачає направлення частини пенсійних відрахувань на інвестування у фінансові інструменти. Цим категоріям інвесторів необхідно забезпечити прозорі, чесні та справедливі умови взаємодії. Тому статус «публічності» товариства має стати знаком його інвестиційної привабливості, передусім, для внутрішнього інвестора.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини