Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Фонді держмайна розраховують на затвердження реформи приватизації на поточному тижні

6 листопада 2017, 12:38
177
0
Реклама

У Верховній Раді розгляд питання реформи приватизації заплановано на 09.11.2017. У Фонді держмайна розраховують на те, що закон про приватизацію державного майна (законопроект № 7066) буде прийнято, оскільки його чекають як інвестори, так і держава.

За словами керівника ФДМУ Віталія Трубарова, реформа має зробити процедуру реалізації державного майна прозорою, конкурентною й усім зрозумілою. Так, новий закон передбачає, що продаж об'єктів великої приватизації здійснюватиметься за участю радника - авторитетної серед міжнародних інвесторів аудиторської компанії. Велика приватизація відбуватиметься за такою процедурою: визначається об'єкт продажу і потім на конкурсі обирається радник, який готує фінансову модель підприємства, формує пропозицію початкової ціни, шукає інвесторів. Після цього Фонд установлює стартову ціну, умови продажу і передає їх на затвердження до Кабміну. Потім оголошується приймання заявок, проводиться перевірка учасників та аукціон. Своєю чергою, об'єкти малої приватизації реалізовуватимуться на електронних платформах.

Новий закон запроваджує два способи продажу - це аукціон і викуп об'єктів приватизації у тому випадку, якщо на момент прийняття закону майно вже перебувало в оренді. Причому норма про викуп застосовуватиметься тільки для вже орендованих підприємств, оскільки це передбачено в договорах, але, за словами чиновника, це будуть одиничні випадки.

Одним із заходів щодо захисту інвестора є механізм оскарження - для нього буде дано 3 роки. Якщо за цей час порушення не буде виявлено, надалі переглядати результати конкурсу закон забороняє. Крім того, захистити торги від недобросовісних учасників має внесення інвестором, який виявив бажання взяти участь у приватизації, 5 відсотків безповоротної банківської гарантії. На думку В. Трубарова, 5 відсотків для об'єктів великої приватизації це велика сума, щоб просто брати участь у конкурсі. Одна категорія інвесторів матиме повну заборону на участь в приватизації - це російські компанії або господарюючі суб'єкти з російським капіталом. Відстежити таких дасть змогу перевірка кінцевих бенефіціарів.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини