Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Цього тижня може вирішитися доля нової системи моніторингу публічних закупівель

6 листопада 2017, 09:01
181
0
Реклама

Верховна Рада планує розглянути законопроект № 4738-д, присвячений моніторингу публічних закупівель. У Міністерстві вважають необхідним прийняття цього законопроекту тому, що завдяки впровадженню регулярного моніторингу закупівель можна було б попередити багато зловживань. Відповідно до законодавства займатися моніторингом має Державна аудиторська служба, проте поки вона не має відповідних повноважень.

За словами першого заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі Максима Нефьодова, запропонована в законопроекті система дасть змогу порушникові навчитися на своїх помилках без фінансових втрат. Оскільки якщо він вчасно усуне порушення, адміністративні штрафи не застосовуватимуться. Якщо ж замовник не усуватиме порушення, Держаудитслужба прийме рішення про проведення комплексної перевірки закупівлі.

Згідно із законопроектом Держаудитслужба зможе проводити моніторинг закупівель як під час процедури закупівлі, так і на етапі укладення та виконання договору. При цьому сам процес закупівлі не буде зупинено. Рішення про моніторинг тієї чи іншої закупівлі прийматиметься за наявності однієї чи кількох таких підстав:

- дані автоматичної системи ризик-індикаторів: червоні прапорці будуть автоматичними передвісниками формальної перевірки замовника;

- інформація від органів державної влади або місцевого самоврядування;

- повідомлення в ЗМІ про ознаки порушень;

- самостійне виявлення порушень фахівцями Держаудитслужби.

Рішення про початок моніторингу публікуватиметься в системі ProZorro протягом двох днів з моменту його прийняття, а строк його проведення не перевищуватиме 15 робочих днів. Висновок моніторингу буде оприлюднено протягом трьох робочих днів з дня його складання. Він міститиме опис порушення та зобов'язання з його усунення.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини