Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які законодавчі зміни потрібні операторам мобільного зв'язку

1 листопада 2017, 12:51
230
0
Реклама

Йшлося про чотири законодавчі зміни, які потрібні для ефективного функціонування та стимулювання розвитку ринку.

Перше - плата за радіочастотний ресурс. Сьогодні мобільним операторам доводиться сплачувати рентну плату за користування радіочастотним ресурсом, ставка якої щороку збільшується на рівень інфляції. За даними учасників ринку, такі збори відсутні в економічно розвинених країнах, оскільки вони є обтяжливими та недоцільними. Крім того, в інших країнах знижують рентні платежі за частоти для того, щоб оператори могли інвестувати ресурси в розвиток мереж. Подібні кроки необхідно здійснити і в Україні. На це в. о. Голови ДФС Мирослав Продан передбачувано відповів, що всі пропозиції про скасування податків або зборів мають базуватися на ґрунтовному аналізі ситуації як з точки зору переваг для бізнесу, так і компенсаторів для бюджету. Тобто бізнес має обґрунтувати, що йому треба і для чого, а влада має виробити модель, яка компенсуватиме ці втрати. Тому глава ДФС доручив своїм фахівцям ініціювати зустрічі представників Мінфіну та бізнесу для пошуку можливих шляхів вирішення питання.

Друге - податковий кредит. На думку операторів, норма Податкового кодексу (ст. 185) є дискримінаційною, оскільки містить різні підходи до формування кредиту з ПДВ щодо товарів і послуг при експортних операціях. За їх підрахунками, компанії, що надають послуги (за винятком послуг з перевезення), втрачають до 15 - 20 % ПДВ-кредиту. У результаті для інвесторів ринок України поки не є вигідним для розширення пропозиції комунікаційних послуг. Крім того, значні втрати, що їх несуть оператори через цю норму, у результаті відображаються на кінцевій ціні послуг. На думку бізнесу, було б доцільно переглянути цю норму, створивши рівні умови для експортерів як товарів, так і послуг.

Третє - адміністрування екологічного податку та плати за землю. Ці платежі сплачуються до місцевих бюджетів, тому оператори, враховуючи наявність їх обладнання практично в кожному регіоні, мають подавати значну кількість декларацій. Мирослав Продан доручив фахівцям ДФС провести аналіз економічної доцільності податків, на адміністрування яких витрачається більше, ніж бюджет отримує у вигляді безпосередніх надходжень від них, і надати пропозиції щодо можливих шляхів урегулювання ситуації.

Четверте - оподаткування ПДВ доходів, отриманих від реалізації скретч-карток поповнення рахунка мобільного телефону. Представники бізнесу запропонували, щоб зобов'язання з ПДВ виникало при активації такої картки. Це сприяло б запобіганню махінаціям дилерів і формуванню фіктивного податкового кредиту.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини