Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ТОП-10 якостей, необхідних Службі фінансових розслідувань

27 жовтня 2017, 10:20
239
0
Реклама

У необхідності створення в країні Служби фінансових розслідувань (СФР) представники влади, на словах, не сумніваються. Але судячи із справ, багато хто хотів би «забовтати» це питання надовго.

На зустрічі з журналістами 26 жовтня Міністр фінансів Олександр Данилюк нагадав, що ще у березні цього року Кабмін схвалив законопроект про створення такої Служби. Цей проект було розроблено Мінфіном у співпраці з іншими міністерствами, бізнесом, експертами та міжнародними партнерами. Навіть з правоохоронними органами було знайдено спільну позицію. Водночас Президент України нещодавно доручив розробити новий законопроект профільному комітету ВР.

Міністр заявив, що готовий представити свій законопроект на засіданні Національної ради реформ. «Розробка нового законопроекту комітетом з податкової політики, безумовно, призведе до затягування часу та ризиків втрати важливих елементів моделі нової служби. Поки що ні я, ні мої колеги міністри не бачили цього проекту. Позавчора було оголошено, що незабаром ми побачимо концепцію законопроекту, і, сподіваюся, сам законопроект. Критично важливо, щоб його розглянуло Міністерство фінансів, інші міністерства, експерти, бізнес», - сказав він.

Міністр зауважив, що сьогодні увагу має бути зосереджено не на авторстві законопроекту, а на його змісті. Попри те, який законопроект буде прийнято до подальшого розгляду, необхідно, щоб він передбачав такі ключові елементи:

1. СФР має бути координуватися органом, що формує державну політику у сфері своєї діяльності і має для цього відповідну інституціональну здатність.

2. Це має бути повноцінний правоохоронний орган з усіма правами органу досудового розслідування, визначеними Кримінальним процесуальним кодексом.

3. Орган повинен мати право самостійного ведення оперативно-розшукової діяльності. Інакше якісне проведення досудових розслідувань буде неможливим.

4. Служба має бути компактною - не більше 3,5 тис. співробітників.

5. СФР не має бути переобтяжена дрібними злочинами, а також не повинна займатися адміністративними провадженнями.

6. Має бути забезпечено гідну оплату праці працівників Служби.

7. Повноваження СФР не повинні дублюватися іншими правоохоронними органами.

8. СФР має бути функціонально незалежною в правоохоронній діяльності.

9. Будь-який політичний тиск неприпустимий. СФР має керуватися виключно законом.

10. Конкурсний відбор до СФР має бути максимально прозорим. Важливо, щоб більшість працівників Служби раніше не мали досвіду роботи в правоохоронних органах. Обов'язково потрібні психологічні тести і перевірка на поліграфі.

«Порушення цієї логіки або виключення будь-якого з цих пунктів призведе до того, що новий орган буде неефективним або отримає надмірні повноваження і стане репресивним. А це те, чого ні в якому разі не можна допустити», - підкреслив Міністр.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини