Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховна Рада розгляне реформу галузі финансового аудиту

25 жовтня 2017, 10:15
158
0
Реклама

Триває процес переходу українського законодавства на європейські стандарти регулювання. Черговим документом, спрямованим на імплементацію норм ЄС, став законопроект «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність». 23 жовтня в парламенті було зареєстровано доопрацьований законопроект, поданий на заміну базового урядового проекту від 03.02.2017 № 6016, який 22 червня було відправлено на повторне перше читання.
Новий законопроект № 6016-д формулює правові принципи аудиту фінансової звітності, здійснення аудиторської діяльності в Україні та покликаний оновити регулювання відносин, що виникають при її здійсненні.
Реформування галузі має низку цілей, серед яких:
- підвищення рівня довіри інвесторів до фінансової звітності вітчизняних підприємств, забезпечення її прозорості та зіставності;
- дерегуляція аудиторської діяльності;
- можливість виходу аудиторських компаній України на європейські ринки за рахунок визнання еквівалентності систем тощо.
Розробники законопроекту запропонували врегулювати професійні стандарти аудиторської діяльності та сферу суспільного нагляду за нею, питання атестації та реєстрації діяльності. Крім того, окремий розділ документа присвячений особливостям проведення обов'язкового аудиту та аудиту підприємств, що становлять суспільний інтерес. Забезпечити належний рівень якості аудиторських послуг повинна система їх контролю, а також моніторинг ринку і конкуренції на ньому.
Аудиторам варто врахувати, що якщо законодавець схвалить доопрацьований варіант законопроекту, їм доведеться працювати в нових умовах галузевого самоврядування, а також рахуватися з новим регулюванням професійної відповідальності. Зокрема, обов'язкове профстрахування запропоновано замінити страхуванням цивільно-правової відповідальності.
Доопрацьований законопроект 19 жовтня схвалив профільний парламентський комітет і рекомендував його прийняти за основу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини