Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

До уваги роботодавців: із нового року діють нові квоти для працевлаштування осіб передпенсійного віку

20 жовтня 2017, 09:01
414
0
Реклама

Одним із нововведень у рамках пенсійної реформи є нові квоти з працевлаштування для осіб передпенсійного віку. Йдеться про запровадження з 2018 року для підприємств (установ, організацій) із чисельністю штатних працівників від 8 до 20 осіб квоти в розмірі не менше однієї особи в середньообліковій чисельності штатних працівників для працевлаштування осіб, яким до настання права на пенсію за віком залишилося 10 і менше років.

Сервіс «Інтерактивна бухгалтерія» звертає увагу роботодавців на низку важливих аспектів цих нововведень.

По-перше, вимога не стосується фізосіб-підприємців і фізосіб, які використовують найману працю.

По-друге, для підприємств зі штатом більше 20 працівників по суті нічого не змінюється: вони мають виконувати норматив працевлаштування інвалідів і 5-процентну квоту, до якої, окрім осіб передпенсійного віку, потрапляє ще низка категорій осіб, передбачених Законом «Про зайнятість населення».

По-третє, обов'язок щодо працевлаштування громадян у межах квоти в роботодавця виникає незалежно від наявної потреби в працівниках. При цьому відповідальність роботодавця за недотримання квоти виникає тільки в разі відмови в працевлаштуванні осіб, котрі мають додаткові гарантії в працевлаштуванні.

По-четверте, підприємства зі штатом від 8 до 20 працівників, швидше за все, звітуватимуть за квотою вже на початку 2019 року за 2018 рік.

Очевидно, питання квот буде додатково врегульовано підзаконними нормативно-правовими актами. У зв'язку з цим ми стежимо за відповідним регулюванням та аналітикою й повернемося до цієї теми, щойно з'явиться нова інформація.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини