Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Найважливіше в парламентській ініціативі про легалізацію криптовалют

10 жовтня 2017, 11:32
182
0
Реклама

У парламенті запропонували визначити правовий статус криптовалюти, а також правові принципи організації та діяльності суб'єктів криптовалютних транзакцій. Таким чином, ініціатори вирішили зарахувати Україну до держав, які визнають криптовалюту, що має розвинути новий економічний сектор, створити робочі місця та збільшити обсяги податкових надходжень. Відповідний законопроект № 7183 було зареєстровано 6 жовтня, однак текст документа став доступний лише зараз.

Розробники документа визначили криптовалюту як програмний код (набір символів, цифр і букв), що є об'єктом права власності, який може виступати засобом обміну. Відомості про криптовалюту вносяться і зберігаються в системі блокчейн. Законопроект визначає також такі поняття, як «криптовалютна біржа», «криптовалютні транзакції», «суб'єкт криптовалютних операцій», «власник криптовалюти» тощо.

Важливо врахувати, що автори запропонували включити криптовалюту до переліку об'єктів права приватної власності, а державне управління у сфері обігу криптовалюти покласти на НБУ. Водночас передбачається, що держава не нестиме жодних зобов'язань, а також не відшкодовуватиме вартість криптовалюти в разі її знецінення або втрати з будь-яких інших причин. Крім того, держава не гарантує і не здійснює яких-небудь заходів щодо забезпечення діяльності онлайн-сервісів з обміну криптовалюти. Зокрема, в законопроекті зафіксовано, що обмін криптовалюти здійснюється на свій страх і ризик.

Законопроект передбачає свободу розпоряджання криптовалютою: суб'єкти таких операцій зможуть обмінюватися, реалізовувати її за електронні гроші, валютні цінності, цінні папери, послуги, товари тощо. При цьому діяльність криптовалютної біржі повинна регулюватися НБУ, а отриманий нею дохід підлягає оподаткуванню відповідно до вимог чинного законодавства.

Як відомо, сьогодні вітчизняні фінансові регулятори не визнають криптовалюту ні валютою, ні платіжним засобом і вбачають у ній шахрайську загрозу. Враховуючи такі побоювання, автори законопроекту передбачили спеціальну обмовку про те, що порушення законодавства про використання та обіг криптовалюти веде до цивільно-правової, адміністративної або кримінальної відповідальності. До речі, якщо законопроект буде прийнято в запропонованому вигляді, Кабмін і НБУ повинні будуть упродовж двох місяців адаптувати чинне законодавство та затвердити нове необхідне регулювання.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини