Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Парламенті зареєстровано проект закону про Державний бюджет на 2018 рік

18 вересня 2017, 09:27
219
0
Реклама

У п'ятницю, 15 вересня, проект бюджету було формально (тому що не було жодного обговорення) затверджено цього ж дня, нібито він надійшов до Парламенту, де законопроект було зареєстровано за № 7000. Але картка законопроекту й сьогодні поки що не містить тексту самого документа, тому можна вважати, що Уряд постарався «для галочки» виконати свою обіцянку не порушувати норму Бюджетного кодексу й представити проект бюджету до 15 вересня.

Відомо, що Мінфін розробив бюджет-2018 на основі середньострокової бюджетної резолюції, увівши таким чином нову модель бюджетної політики - середньострокове бюджетне планування. Це дає змогу сподіватися, що в Україні з'являться передбачувана бюджетна політика, неперервність і спадкоємність бюджетного процесу та ефективний розподіл державних ресурсів.

Повідомляється, що доходи зведеного бюджету зростуть на 15 % і вперше перевищать 1 трлн грн (1118,8 мрлд грн). Стверджується, що зростання буде досягнуто не за рахунок збільшення ставок податків, а завдяки зростанню економіки. Але це не зовсім так: навіть якщо не збільшаться ставки, то бюджет-2018 розраховано за курсу гривні 30,1, а торішній - 27,2, зростання ж курсу на 10,7 % автоматично приведе до зростання низки податкових надходжень.

Зростання ВВП заплановано на 3 % (минулого року було 3-4 %), цільовий рівень інфляції на кінець року - 7 % (було 8,1 %), дефіцит бюджету - 2,4 % ВВП (було 3 %).

Мінімальну зарплату встановлено в 3723 грн. Витрати на соціальну допомогу збільшаться з 117,6 млрд грн до 122,7 млрд грн. Витрати на оборону й безпеку - з 143,6 млрд грн до 164,9 млрд грн.

На дорожню інфраструктуру планується виділити 44 млрд грн, на АПК - 7,3 млрд грн (підтримка фермерських господарств, розвиток тваринництва, здешевлення вітчизняної техніки тощо).

Освіта повинна отримати 217,5 млрд грн (хоча витрати в 54,6 млн грн на створення національної електронної платформи розміщення навчальних ресурсів є сумнівними).

Обсяг асигнувань, що спрямовуються до Пенсійного фонду, збережено на рівні 2017 року - в сумі 141,3 млрд грн.

Передбачено й кошти на проведення масштабної реформи ДФС. Вони підуть, зокрема, на оновлення матеріально-технічної бази, підвищення заробітних плат тощо.

Депутати намагатимуться внести до бюджету свої правки, тому не виключено, що навіть ключові параметри бюджету можуть змінитися.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини