Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Регулювання діяльності рейтингових агентств буде посилено

12 вересня 2017, 14:13
217
0
Реклама

Перший варіант проекту Закону «Про рейтингування» Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) презентувала наприкінці серпня.

Проаналізувавши отримані відгуки, вона його допрацювала і 11 вересня розмістила на своєму сайті.

Нині діяльність у сфері рейтингування регулюється досить слабко. Закон «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» визначає лише загальні межі діяльності рейтингових агентств.

Проект установлює правила організації рейтингових агентств та управління ними, заходи для посилення прозорості, відповідальності й надійності рейтингової діяльності. У ньому йдеться про кредитний рейтинг, тобто думку щодо кредитоспроможності компанії (організації), боргу, фінансового зобов'язання тощо.

Пропонується запровадити механізм авторизації рейтингових агентств, які мають намір присвоювати публічні кредитні рейтинги. Авторизовані рейтингові агентства (АРА) повинні будуть відповідати певним вимогам. Визначається Національна кредитна рейтингова шкала, що складається з низки категорій і рівнів.

Встановлюється цивільно-правова відповідальність рейтингових агентств. Якщо АРА умисно або за грубою необережністю вчинило порушення, яке вплинуло на рейтинг, то інвестор або емітент можуть вимагати відшкодування збитків за шкоду, завдану ним внаслідок такого порушення. НКЦПФР може накладати на агентства штрафи за 75 видів порушень.

Запроваджуються обов'язкові платежі для АРА: адміністративний і платіж нагляду. Перший з них має бути сплачений до подання заявки на авторизацію. Наприклад, рейтингові агентства з кількістю менше 15 працівників повинні будуть сплатити 10000 євро. Розмір платежів нагляду визначається пропорційно до розміру доходу агентства, отриманого за попередній календарний рік.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини