Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

«Прорив Саакашвілі» як бізнес-кейс для влади

11 вересня 2017, 15:17
197
0
Реклама

Помилки обов'язково трапляються під час функціонування будь-якої складної системи. Тому, за високим рахунком, якість такої системи характеризують не стільки самі помилки, як реакція системи на них.

Не вдаючись до нюансів, можна сказати, що на сьогодні в «історії Саакашвілі» Президент Порошенко сам себе загнав у кут. Прорив через кордон є тільки частиною подій, що почалися навіть не з моменту позбавлення Саакашвілі українського громадянства, а з його призначення головою Одеської ОДА. І якщо Президент України діятиме згідно з колишньою парадигмою, то це не принесе нічого доброго країні.

У цій історії обидві сторони вчинили дії, які неприпустимі в сучасній європейській державі. І неважливо, хто винен більше. Влада за визначенням має бути розумніше. Їй під силу повернути ситуацію в правове поле, у чомусь поступившись, але вигравши в головному - допомогти формуванню віри українців у розумність їх держави, усунути загрозу самій українській державності, перестати годувати зі своїх рук політиків-популістів. Інакше країна зануриться в такі політичні чвари, що її реальне реформування неминуче сповільниться і ускладниться.

Що ж до подій, що сталися на межі 10 вересня, то, як і слід було очікувати, спроби в'їзду екс-президента Грузії та екс-голови Одеської обладміністрації перетворилися на яскраве політичне шоу. Посприяли цьому як сам М. Саакашвілі та його найближчі соратники, так і державні органи України і ціла низка політиків, які не змогли пройти повз такий гучний інформпривід.

Усю одіссею переказувати не будемо - її можна майже похвилинно знайти зокрема у спецтемі Ліга.нет - та просто констатуємо (перейшовши вже на юридичну мову), що врешті-решт М. Саакашвілі вчора потрапив на територію України. При цьому достеменно невідомо, чи пройшов він при цьому всі передбачені законодавством процедури.

Реакція МВС та ГПУ не забарилася - перші особи відповідних органів відрапортували про відкриття кримінальних проваджень за фактом незаконного перетину державного кордону (поки не зовсім зрозуміло, чи це різні провадження, чи одне).

Правовий експрес-аналіз цієї події  від ЛІГА:ЗАКОН представлено тут - радимо ознайомитися, це цікаво не лише для правників.

Що ж до основних висновків, то на сьогодні вони такі:

1. Ключове значення для юридичної оцінки ситуації має статус самого Міхеіла Саакашвілі - чи був він станом на момент перетину кордону громадянином України, чи ні. Це, своєю чергою, залежить від того, чи було зупинено дію Указу № 197/2017 (тобто чи наявний адміністративний позов від М. Саакашвілі).

2. Якщо п. Саакашвілі є громадянином України - можна стверджувати про наявність порушення в діях органів прикордонної служби, які не виконували свої обов'язки щодо оформлення перетину кордону громадянином України. При цьому залишається відкритим питання щодо оцінки сутичок між прихильниками п. Саакашвілі та співробітниками ДПСУ.

3. Якщо п. Саакашвілі не є громадянином України та не звернеться за отриманням притулку в Україні, можна говорити про наявність порушення законодавства саме в його діях та в діях осіб, які його супроводжували.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини