Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд намагається згладити пік виплат за зовнішніми боргами

8 вересня 2017, 15:30
178
0
Реклама

На сьогодні державний і гарантований державою борг України становить $48,7 млрд. Витрати, пов'язані з його обслуговуванням, цього року відносно невеликі, і уряд справляється з ними. Проте починаючи з 2018 року виплати істотно зростуть. У цілому за наступні чотири роки Україна має виплатити біля $20 млрд за зовнішнім боргом. Особливо складним обіцяє бути 2019 рік. У ньому закінчується програма EFF співпраці з МВФ, очікуються найбільші виплати за зовнішнім боргом (не менше $5,3 млрд), у країні відбудуться парламентські та президентські вибори. Таким чином, зійдуться два максимуми: передвиборного популізму і виплат за зовнішнім боргом. З цим пов'язані серйозні загрози для економіки, курсу гривні й інфляції.

Де взяти кошти для виплат? Можливих джерел небагато: працююча економіка, зовнішні та внутрішні позики, золотовалютні резерви. Стан економіки і рівень резервів не дають змоги сильно розраховувати на них. Тому головна надія - на нові запозичення.

У бюджетній резолюції на 2018 - 2020 роки записано: необхідно «забезпечити повноцінний доступ до зовнішніх джерел фінансування для рефінансування зовнішньої заборгованості».

7 вересня після наполегливих умовлянь членів уряду депутати все ж прийняли Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів нерезидентів-інвесторів у цінні папери». Він потрібний для того, щоб зробити привабливішою для інвесторів операцію заміни цінних паперів.

Того ж дня Міністерство фінансів повідомило, що воно залучило банки BNP Paribas, J.P. Morgan і Goldman Sachs для організації зустрічей з інвесторами, що інвестують у цінні папери з фіксованою дохідністю. Фінансовим радником Мінфіну виступає Rothschild. Зустрічі з інвесторами відбудуться в середині вересня в Лондоні, Нью-Йорку та Бостоні. Після цього Україна здійснить випуск облігацій зовнішньої державної позики за Правилом 144А / Положенням S, деномінованих у доларах США. Разом з випуском Міністерство фінансів запропонує викуп вже розміщених облігацій, погашення яких має відбутися у 2019 і 2020 роках. Сенс викупу в тому, щоб замінити дорогі зобов'язання на більш дешеві та довгі.

Якщо плани уряду виконаються, це полегшить навантаження на держфінанси, що здійснить позитивний ефект для всієї економіки.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини