Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Додавання біопалива до бензину знову хочуть зробити обов'язковим

30 серпня 2017, 10:14
582
0
Реклама

Сергій Савчук, голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження, 29 серпня повідомив про те, що його відомство підготувало законопроект, який регламентує обов'язкову наявність біопалива у складі бензину. За його словами, документ передбачає, що з 1 липня 2018 року в Україні у складі палива має бути не менше 3 - 4 енергетичних відсотків домішок біоетанолу чи біодизелю, а з 1 липня 2019 року - не менше 4,8 %. Метою є зменшення споживання в країні нафтопродуктів і зростання обсягів переробки сільгоспкультур (кукурудзи).

Нагадаємо, що біоетанол - це зневоднений етиловий спирт, виготовлений із сільгоспсировини. Біодизель - суміш ефірів, отриманих у результаті переробки рослинних олій та іншої біологічної сировини.

Минулого року ідею обов'язковості використання біоетанолу висловлювали в Мінагрополітики, але до практичних кроків не дійшло. А 2012 року було прийнято Закон, що зобов'язував додавати біоетанол до бензину. Він встановлював, що з 1 січня 2014 року вводиться обов'язкова норма вмісту біоетанолу в пальному, яке виробляється та реалізується на території України, - не менше 5 %, а з 2016 року - не менше 7 %. У лютому 2015 року Верховна Рада скасувала цей Закон, але він так і не працював належним чином. Закон лише постановив: потрібно додавати. Однак як, скільки, де та які податки з цього платити, ніхто не пояснив. Та й ринок був не готовий: не було потрібного обсягу біоетанолу, інфраструктури.

Нині чиновники часто посилаються на практику ЄС, мовляв, там вміст етанолу встановлено вже на рівні 10 %, проте це не так. Обов'язкову межу там знизили до 5 %. Річ у тім, що при 10 % вмісту спирту паливні системи неадаптованих автомобілів можуть працювати з порушеннями або взагалі виходити з ладу. Рівень же 5 % вважається безпечним.

Зазначимо, що нині в багатьох «брендованих» видах палива в Україні вміст біоетанолу і так становить 5 %.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини