Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення може бути розглянуто в жовтні

28 серпня 2017, 09:47
215
0
Реклама

Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк написав на своїй сторінці в Facebook: «У частині земельної реформи - ми фіналізуємо пропозиції учасників робочої групи з оптимальної моделі запуску ринку. Найближчим часом ці пропозиції в статусі законопроекту про обіг сільгоспземель будуть внесені до Парламенту. Згідно з планом роботи сьомої сесії Верховної Ради, його розгляд заплановано на жовтень».

За словами М. Мартинюка, мораторій на продаж земель сільгосппризначення має низку негативних наслідків для економіки країни: недооцінка земель, високі операційні витрати на адміністрування земельного банку (велика кількість договорів оренди), обмежений доступ до фінансування. «Запуск ринку здатний вирішити ці проблеми. Водночас необхідно гарантувати збереження прав землевласників, щоб уникнути економічних і соціальних вибухів», - зазначив він.

Чиновник також вважає, що для вдосконалення сільськогосподарської інвестиційної політики в Україні необхідно забезпечити дотримання природоохоронного законодавства для зменшення ерозії грунту та забруднення вод, а також запровадити єдину реєстрацію землі та нерухомості.

У червні Уряд затвердив Стратегію вдосконалення управління у сфері використання та охорони земель сільгосппризначення державної власності й розпорядження ними. Цей документ вводить обов'язковий контроль збереження якісних показників держземель шляхом розробки агрохімічних паспортів і регулярної актуалізації їх даних.

Замміністра заразом спростував звинувачення в поганій якості даних земельного кадастру: «Державний земельний кадастр - єдина в країні повноцінна геоінформаційна система, технічний рівень якої значно вищий, ніж в інших державних баз даних, тому гучні заяви про проблеми в його роботі - це або некомпетентність, або свідоме спотворення фактів».

Для довідки: в серпні цього року під час земельного аукціону, організованого головним управлінням Держгеокадастру в Житомирській області, інвестори придбали права оренди на три земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності. Загальна площа переданих в оренду ділянок становила 133 га. Стартова ціна для всіх налічувала 8 % від їх нормативної грошової оцінки. За підсумками торгів розмір річної плати за користування ділянками досягнув 302,5 тис. грн, що майже втричі перевищує стартову ціну. При цьому вартість оренди однієї з ділянок подорожчала уп'ятеро.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини