Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд вирішив підтримати літакобудівників пільгами

9 серпня 2017, 14:44
216
0
Реклама

9 серпня Кабмін схвалив пропозицію Першого віце-прем'єра Степана Кубіва про механізм державної підтримки літакобудівної галузі.

Україна належить до небагатьох країн світу, що мають повний цикл створення авіаційної техніки. Проте стан більшості підприємств та організацій цього циклу лишає бажати кращого: дефіцит обігових коштів, зношеність основних фондів, морально застарілі технології та розробки, нестача кваліфікованого персоналу.

Проте Віце-прем'єр, що одночасно є і Міністром економрозвитку, вірить у світле майбутнє. «Ми знаємо, що на наші літаки є попит. Наприклад, за підрахунками експертів галузі, потреба світового ринку в літаках «Ан» складає близько 1000 одиниць до 2035 року. Тому ми пропонуємо звільнити кошти літакобудівних підприємств для реінвестування в дослідно-конструкторські роботи та модернізацію технологій», - сказав він під час засідання уряду. І хоча словам посадовця про нібито високий попит на якісь літаки «Ан» взагалі, без їх розподілу хоча б на класи, вірити не варто, запропоновані заходи є раціональними, оскільки можуть допомогти пожвавити галузь. А без такого пожвавлення виробникам практично ні з чим виходити на світовий ринок і тестувати реальний попит на свою продукцію.

Постанова Кабміну (її поки не опубліковано) дозволяє звільнити від сплати ввізного мита і ПДВ комплектуючі та товари, що імпортуються підприємствами літакобудування.

До постанови додається перелік товарів та їх кількість. Ці показники було визначено нібито з урахуванням щорічних виробничих планів підприємств, довгострокових контрактів на виробництво, ремонт, переобладнання, модифікацію авіаційної техніки та двигунів.

Звільнення діятиме до 1 січня 2025 року, за умови, що підприємства дотримуватимуться вимоги щодо обсягів ввезення та його цільового використання. Зокрема, не допускається перепродаж або безкоштовна передача комплектуючих, що ввозяться за пільговою схемою.

Нагадаємо, що в грудні минулого року було прийнято Закон «Про внесення змін до Митного кодексу України та Закону України «Про розвиток літакобудівної промисловості» щодо підтримки літакобудівної галузі», який звільняє від ввізних мит велику номенклатуру імпорту.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини