Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Із завтрашнього дня діє новий закон про Конституційний Суд України

2 серпня 2017, 12:02
174
0
Реклама

Сьогодні набув чинності Закон № 2136-VІІІ «Про Конституційний Суд України». Відтепер пленарні засідання, спеціальні пленарні засідання Конституційного Суду України (далі - Суд) ведуться в порядку, визначеному цим Законом.

Закон встановлює порядок організації і діяльності Суду, статус суддів, підстави і порядок звернення до Суду, процедуру розгляду ним справ та виконання його рішень.

До складу Суду входять 18 суддів, по 6 з яких призначають Президент, Верховна Рада і з'їзд суддів України. Суд повноважний здійснювати конституційне провадження, якщо в його складі є як мінімум 12 суддів, які прийняли присягу на спеціальному пленарному засіданні Суду.

У складі Суду діють Велика палата, два сенати і шість колегій. Представницькі, організаційні, розпорядчі функції здійснюють голова Суду, заступник голови, секретарі колегій. Для допомоги в розгляді конституційних скарг тимчасово, на строк до 1 січня 2020 року, вводиться інститут спеціального радника.

Суд зобов'язаний до 3 листопада прийняти регламент і утворити сенати. Конкурс на вакантні посади також повинен бути оголошений до листопада. У конкурсі не беруть участь судді, призначені до набрання чинності Законом. Такі судді можуть піти у відставку відповідно до законодавства, що діяло на день їх призначення.

Конституційні подання щодо офіційного тлумачення законів і конституційні звернення (якщо провадження не відкриті) повернуть їх авторам. Відкриті провадження закриють. Розгляд справ, конституційні провадження за якими відкриті, проводиться в формі, визначеній Великою палатою.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини