Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кредитні борги кримчан перед українськими банками будуть «списані»

17 липня 2017, 12:35
181
0
Реклама

Минулої п'ятниці Державна Дума Російської Федерації прийняла в другому читанні законопроект, суть якого зводиться до списання боргів кримчан перед українськими банками. Законопроект перспективний, тому цю ініціативу найімовірніше буде впроваджено в життя.

Після анексії Криму неминуче виникло питання про долю тамтешніх банківських кредитів і депозитів. У Росії зараз звинувачують українські фінустанови у «втечі» і «крадіжці» клієнтських депозитів. За більш ніж трирічний строк з моменту окупації півострова вже було здійснено низку заходів, спрямованих на «врегулювання» ситуації, зокрема розпродаж активів банків, а також створено так званий «Фонд захисту вкладників». Цей фонд займається врегулюванням питання повернення кримчанам коштів, нібито не повернених їм українськими банками. Крім того, одним з повноважень фонду є витребування у кримських боржників українських банків непогашених кредитів. Це і стало причиною масового невдоволення жителів півострова, адже кредитну заборгованість все ж погашати доведеться. Причому, як повідомляють російські ЗМІ, це вже здійснюється подекуди в примусовому порядку з арештом майна.

Масштаби стягнень стали настільки серйозними, що зрештою цією проблемою зайнявся уряд РФ, запропонувавши парламенту проект закону, що дає можливість звільнити кримських боржників українських банків від стягнення кредитів, розміром до 5 мільйонів рублів включно. При цьому передбачається, що остаточне рішення буде за «органами влади» півострова, хоча зрозуміло, що це буде формальністю. Тобто Фонд захисту вкладників, перейшовши в розпорядження «кримської влади», буде уповноважений списувати борги. В окремих випадках буде можливість списати і більшу суму боргу, ніж вказана вище.

Списання кредитів - швидше політичний захід, аніж економічний. Адже «прощатися» будуть у більшості випадків відносно дрібні споживчі кредити. Водночас українською банківською системою таке списання не буде визнано, що відгукнеться виникненням колізії за участю тих боржників банків, чиї кредити не були погашені в Україні або не були переуступлені українськими банками кримським фінустановам або колекторам.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини