Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Готується нове правове регулювання діяльності ломбардів

14 червня 2017, 11:47
202
0
Реклама

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, спрямований на регулювання ломбардної діяльності. Законотворці, серед іншого, запропонували закріпити вичерпний перелік видів діяльності, якими може займатися ломбард, окрім надання фінансових позик. Так, ломбард зможе здійснювати агентську діяльність зі страхування предмета застави, продаж предмета застави, його передпродажну підготовку, зберігання майна, здавання приміщень в оренду тощо.

Крім того, пропонується встановити чіткі вимоги до статутних документів ломбарду, приміщення, де він розташовується, його найменування, форми та капіталу. Також у законопроекті визначено істотні умови кредитного договору та договору застави, які мають обов'язково укладатися у письмовій формі. При цьому забороняється ускладнювати усвідомлення клієнтом реальної річної процентної ставки та загальної вартості кредиту, зазначених у договорі про надання кредиту або в додатку до такого договору, у тому числі шляхом використання технічних хитрощів (шрифт меншого розміру або злиття кольору шрифту з кольором фону тощо). Також передбачається, що в ломбарді розроблятимуть правила ломбардної діяльності, які мають розміщуватися на видному місці.

У разі ухвалення законопроекту ломбардам буде надано 6-місячний строк для приведення своєї діяльності у відповідність до нових вимог. Законопроект № 6569 «Про регулювання діяльності з надання небанківських кредитів під заставу рухомого майна» зареєстровано у Парламенті 8 червня 2017 року.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини