Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи є життя після санкцій?

19 травня 2017, 13:34
362
0
Реклама

Із самого ранку 15 травня цього року інтернет-ЗМІ та соцмережі почали активно розігріватися через запровадження Україною чергового пакета санкцій. У переліках фізичних і юридичних осіб, які додано до рішення РНБОУ від 28 квітня, затвердженого Указом № 133/2017, виявлено досить цікаві моменти.

Головний резонанс спричинили два блоки норм:

1) запровадження вимог щодо блокування низки інтернет-ресурсів і сервісів чотирьох найбільших російський IT-компаній (Яндекс, Однокласники, ВКонтакті, Мейл.ру);

2) застосування санкцій щодо російських виробників бізнес-ПЗ (у тому числі більшості поширених бухгалтерських програм, зокрема і лідера ринку - 1С), їхніх дочірніх структур в Україні та деяких дилерів.

Другий із них з першого погляду привернув увагу бізнесу - віднайти в Україні підприємство, яке б не користувалося програмами компаній, що потрапили під санкції, досить важко. До того ж на їх обслуговуванні зросла ціла сфера бізнесу з настроювання й доопрацювання під потреби конкретного замовника. Загалом, коло тих, хто несподівано для себе опинився в правовідносинах з «токсичним» контрагентом, виявився дуже широким. При цьому брак інформації спричинив справжню паніку першого дня: багато хто вирішили, що запровадження санкцій рівнозначне забороні на застосування ПЗ виробників із «чорного списку». Це відразу ж поставило питання про ведення бухобліку й збереження документації минулих періодів. А слідом за цим неминуче вималювалася й картина перевірок і штрафів для тих, хто не видалив ПЗ одразу після запровадження санкцій.

Але давайте з'ясуємо, які саме наслідки матиме потрапляння до списку санкцій виробників і розповсюджувачів бухгалтерського ПЗ і великих інтернет-сервісів.

Ми свідомо оминемо питання законності запровадження санкцій у такій формі (дискусії вже точаться, навіть є відомості про звернення до суду), а також не розглядатимемо дії, які є свідомим обминанням санкцій.

1. Бухгалтерське ПЗ

Почнімо з головного: перелік передбачених щодо виробників і розповсюджувачів санкцій не містить жодної позиції, яка б вимагала від користувачів видалити ПЗ. Про це вже неодноразово висловилися представники СБУ як органу, на який багато в чому й буде покладено обов'язок забезпечити впровадження рішення РНБОУ в життя. Сподіваємося, що незабаром цю позицію буде оформлено й у вигляді офіційного листа-роз'яснення.

Ще один важливий момент: санкції запроваджено щодо чіткого переліку юридичних осіб. Отже, якщо ПЗ виробництва компанії з «чорного списку» продає особа, яка не значиться в списку, правочин щодо його придбання буде повністю законним.

Користувачам слід передусім звернути увагу на три санкції, запроваджені щодо таких осіб:

1) обмеження торговельних операцій;

2) заборона на участь у держзакупівлях;

3) заборона на передавання прав на об'єкти інтелектуальної власності.

Чому саме вони мають бути в центрі уваги?

Обмеження торговельних операцій - це фактично пряма заборона на продаж власної продукції. При цьому її доповнено ще й у сфері інтелектуальної власності, оскільки геть не кожне передавання буде формально торговельною операцією. Загалом усе це означає, що українська юридична або фізична особа не зможе придбати в організацій, які потрапили до переліку, ПЗ, права на його використання, а також будь-які інші товари й послуги.

Заборона на участь в держзакупівлях - це свого роду додаткове обмеження, що гарантує неможливість переказу бюджетних коштів цим юридичним особам. За заявами чиновників, саме тут криється основна мета санкцій - забезпечити витіснення з бюджетного сектору ПЗ, яке потенційно може передавати дані розвідувальним органам держави-агресора й плата за використання якого зрештою сприяє поповненню бюджету цієї держави.

Що ж після всього потрібно робити бізнесу:

1) перевірити, чи є у вас чинний договір із ким-небудь з осіб, які потрапили до списку;

2) якщо договір є та ви маєте намір продовжувати використовувати це ПЗ - знайдіть нового контрагента, який надаватиме вам послуги з настроювання й оновлення ПЗ;

3) якщо у вас договір з іншим контрагентом, то поки що ви можете бути спокійні;

4) якщо ви займаєтеся постачанням бухгалтерського ПЗ, врахуйте, що виробники, які потрапили до списку, - під абсолютною забороною для бюджетних установ і організацій (представники РНБОУ чекають найближчим часом на відповідне рішення Кабміну);

5) якщо ви не хочете використовувати ПЗ від «санкційних виробників» - саме час шукати нове ПЗ.

Окремо зупинимося на такому моменті: санкції можуть бути форс-мажором лише в частині ваших відносин з особами, що потрапили під них. А це означає, що будь-яка неточність, яка закралася через несвоєчасне оновлення ПЗ (що, своєю чергою, зумовлено запровадженням санкцій), є вашим ризиком як у договірних відносинах, так і в питанні сплати податків та інших обов'язкових платежів, списати який на форс-мажор не вийде.

2. Блокування інтернет-ресурсів та інтернет-сервісів

У цій частині санкцій сьогодні слід звернути увагу на низку нюансів:

1) порядку немає. Отже, провайдери телекомунікацій станом на сьогодні впроваджують її лише добровільно;

2) блокуванню підлягають не будь-які ресурси та сервіси осіб, які потрапили під санкції, а лише ті, які прямо згадано в Указі. Це означає, що доступ має бути закрито до сайтів із конкретними доменними іменами;

3) щодо юридичних осіб - власників ресурсів передбачено заборону на проведення низки операцій. Тож неможливо буде, наприклад, замовити онлайн-рекламу й отримати вже оплачену.

Що робити бізнесу:

1) якщо ви використовуєте для зв'язку з клієнтами та партнерами адреси електронної пошти на сервісах, що потрапили під блокування, - обов'язково зв'яжіться з цими адресатами й попросіть дати інші контакти. Бажано робити це з використанням інших засобів зв'язку, оскільки на цей час ряд провайдерів вже заблокували доступ до підсанкційних ресурсів;

2) значна частина сервісів має функцію вбудовування, тож потрібно переконатися, що ваш сайт не використовує ці сервіси. Якщо вони є, необхідно придумати для них заміну;

3) переконайтеся, що ваше ділове листування не ведеться з проблемних сервісів. За потреби скачайте архіви та розішліть усім партнерам повідомлення, що тепер листування відбуватиметься з іншої скриньки;

4) перевірте ваші акаунти на інших сервісах. Ті, які прив'язані до проблемних поштових служб, потрібно перевести на нові скриньки;

5) якщо ви працюєте з інтернет-гаманцями, що потрапили під санкції, попіклуйтесь про оперативне виведення з них грошей.

Замість висновку

Загалом запроваджені санкції - це досить серйозний виклик для українського бізнесу, якому утруднено використання низки звичних і зручних інструментів. Утім, для тих, хто не є постачальником ПЗ і сервісів, що потрапили під санкції, не все так страшно. Життя після санкцій триває.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини