Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зросте вартість нестандартного

31 січня 2017, 12:50
238
0
Реклама

Вартість підключення до мережі для електростанцій малої та середньої потужності, що працюють на відновлювальних джерелах енергії, на думку експертів, зросте в 4 - 6 разів. Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), має намір затвердити питому вартість нестандартного приєднання до електричних мереж на 2017 рік на рівні 3,7 - 11,3 тис. грн/кВт (з урахуванням ПДВ).

У зв'язку з цим НЕК «Укренерго» просить НКРЕКП зробити виключення для об'єктів відновлювальної енергетики (ВДЕ) в постанові про вартість нестандартного приєднання до електричних мереж на 2017 рік.

«Прийняття відповідної постанови може негативно вплинути на готовність інвесторів вкладати кошти у будівництво нових об'єктів ВДЕ. У структурі витрат інвестора для будівництва та введення в експлуатацію об'єкта (потужністю до 10 МВт) частка витрат на електромережну складову, з урахуванням пропозицій постанови, становитиме більше 20%. При цьому аналогічна частка витрат в ЄС і США не перевищує 7 - 8%», - зазначено в повідомленні прес-служби НЕК «Укренерго».

У НЕК підкреслюють, що саме об'єкти ВДЕ встановленою потужністю 5 - 15 МВт зараз становлять найбільший інтерес для інвесторів.

Нагадаємо, що Міністерство юстиції 16 листопада 2016 року зареєструвало постанову НКРЕКП «Про затвердження змін до Методики розрахунку плати за приєднання електроустановок до електричних мереж». Плата за нестандартне приєднання розраховуватиметься за істотно спрощеною формулою. Тоді в Кабміні заявляли, що завдяки новій методиці, яка сформує прозору ціну на приєднання, будуть створені зрозумілі та передбачувані умови для розвитку бізнесу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини