Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Екстрена підтримка ліквідності банків

16 грудня 2016, 10:01
234
0
Реклама

Нацбанк вводить новий інструмент екстреної підтримки ліквідності банків - Emergency liquidity assistance (ELA). Банки зможуть отримати кредит для покриття тимчасового дефіциту ліквідності при надзвичайних ситуаціях, коли не залишається інших джерел, таких як засоби акціонерів або стандартне рефінансування. Кредит ELA може використовуватися тільки для виконання зобов'язань перед вкладниками та іншими кредиторами (крім пов'язаних з банком осіб), їх не можна використовувати замість необхідної додаткової капіталізації або для вирішення структурних проблем. Кошти надаватимуться Нацбанком на 90 днів під облікову ставку плюс 2% річних.

Щоб скористатися цим кредитним механізмом, банк повинен завчасно провести оцінку застави і підписати річний генеральний договір ELA. Заставою по кредиту ELA можуть бути гарантовані державою цінні папери, ліквідна нерухомість, майнові права за іпотечними кредитними договорами з юрособами і фізособами, а також за іншими кредитними договорами з фізособами.

На час дії кредитного договору будуть обмежені активні операції та інвестиції банку, викуп акцій власної емісії та дострокове погашення боргових цінних паперів, розподіл капіталу, виплата премій та компенсацій співробітникам, дострокове повернення коштів пов'язаним особам.

Одночасно з введенням нового механізму екстреної підтримки ліквідності НБУ припиняє розгляд документів про надання стабілізаційних кредитів.

Введення нового інструменту передбачено постановою Правління НБУ від 14 грудня 2016 №411 "Про затвердження Положення про екстрену підтримку Національним банком України ліквідності банків", яке набирає чинності з 16 грудня 2016 року.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини