Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кредитний ризик у банківській

13 грудня 2016, 14:30
392
0
Реклама

Національний банк України підрахував, що кредитний ризик 60 найбільших українських банків (володіють 98% активів), розрахований за постановою НБУ № 351, становить 497 млрд грн. Такою є оцінка ризиків на основі збитків, які очікуються протягом наступних 12 місяців. Ця оцінка збільшилася на 23 млрд грн або майже на 5% порівняно з оцінкою кредитного ризику, отриманою на основі раніше проведеного стрес-тесту банків. Про це йдеться у Звіті про фінансову стабільність, опублікованому НБУ.

Найбільше відхилення в оцінці кредитного ризику зафіксовано в I групі банків (найбільші банки з національним капіталом) - 15 млрд грн. В II групі (невеликі банки з національним капіталом) оцінка кредитного ризику за постановою № 351 виявилася навіть на 2 млрд грн нижчою, ніж оцінка кредитного ризику за стрес-тестом. У державних банків додаткові ризики оцінено в 7 млрд грн, в іноземних банків - у 3 млрд грн.

При цьому показники резервів банків за МСФЗ та їх непокритий кредитний ризик за чинними на 1 жовтня правилами становили 325 млрд грн. Розрив із оцінкою за стрес-тестом становить 149 млрд грн, з показником за постановою № 351 - 172 млрд грн.

Найбільший розрив між сформованими резервами та розміром кредитного ризику зафіксовано в групі I: при резервах у 44 млрд грн кредитний ризик оцінено в 176 млрд грн. Розрив між сформованими резервами за МСФЗ і кредитним ризиком, оціненим за постановою № 351, у групі найбільших банків із національним капіталом становить 132 млрд грн.

Головною зміною в банківському регулюванні 2017 року стане перехід на нові правила оцінки кредитних ризиків відповідно до постанови НБУ № 351. Документ ґрунтується на Базельських принципах банківського нагляду. Нове положення сумісне зі стандартом МСФЗ 9 (Фінансові інструменти).

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини