Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Лібералізація валютного ринку:

2 грудня 2016, 13:00
191
0
Реклама

Реформа валютного ринку повинна завершитися повним скасуванням будь-яких обмежень для юросіб та громадян України щодо валютних операцій за кордон. У II кварталі 2017 року НБУ та експерти ЄС закінчать підготовку нового законопроекту про валютне регулювання, як заявив заступник Голови Нацбанку Олег Чурій. Поступово український валютний ринок буде лібералізовано - буде знято безліч діючих сьогодні обмежень.

За словами Олега Чурія, лібералізація валютного ринку відбуватиметься поетапно. На першому етапі після прийняття закону Верховною Радою будуть скасовані обмеження для експортно-імпортних операцій та прямих іноземних інвестицій. Зокрема, скасують обов'язковий продаж 65% від виручки та ліцензування для прямих іноземних інвестицій за кордон, для населення - всі обмеження зі зняття валюти з банківських рахунків і дозволять купувати її без будь-яких лімітів.

На наступному етапі регулятор скасує обмеження для портфельних інвестицій та потоків боргового капіталу. Нацбанк дозволить бізнесу достроково погашати кредити за кордоном, а банкам - хеджувати запозичення в іноземній валюті. Також знімуть заборону на виведення коштів від продажу акцій і недержавних облігацій.

На фінальному етапі реформи скасують усі перешкоди для населення щодо фінансових операцій за кордон, зокрема ліцензування інвестицій у цінні папери та нерухомість. Зате працюватиме принцип звітності за такими операціями перед фіскальними органами і банками. Також НБУ повністю скасує ліцензії для юросіб на інвестиції та на перерахування коштів за кордон.

Раніше повідомлялося, що Нацбанк представив концепцію нової моделі валютного регулювання. Нове законодавство замінить діючий валютний декрет 1993 року.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини