Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Спиртову галузь

17 листопада 2016, 09:02
252
0
Реклама

Приватизація спиртової галузі поповнить держбюджет на більш ніж 5 млрд грн, як порахували в Уряді. Кабмін підтримав проект Закону «Про демонополізацію та запровадження ринкових засад функціонування спиртової галузі». Законопроектом регламентується процедура роздержавлення держпідприємств спиртової галузі та запроваджується поетапна лібералізація ринку спирту в Україні.

За словами Міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Кутового, із 78 спиртзаводів, що перебувають у віданні Мінагрополітики, працюють 15, які виробляють лише біоетанол та технічний спирт.

«За нашими оцінками, частка тіньового обороту харчового спирту збільшилася з 10% в 2007 році до 45% від загального споживання в 2015 році. Лише за минулий рік оціночні втрати бюджету від несплати акцизу та ПДВ із тіньового спирту сягнули 6 млрд грн», - повідомив Тарас Кутовий.

Для зміни форми власності підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості буде поділено на дві групи. До першої групи увійдуть ті, за які покупці запропонують найвищу ціну. Нові власники цих підприємств отримають право протягом 7 років виробляти харчовий спирт у межах потужності даних об'єктів. До другої групи увійдуть підприємства, нові власники яких матимуть право виробляти лише технічний спирт. Очікується, що більшість об'єктів другої групи після приватизації будуть перепрофільовані на виробництво біоетанолу.

Законопроектом також передбачається повна лібералізація експорту спирту з України.

Проте для захисту вітчизняного товаровиробника встановлюється семирічний перехідний період, протягом якого імпорт спирту зможуть здійснювати лише державні підприємства.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини