Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Газові трейдери не зобов'язані

17 листопада 2016, 09:01
198
0
Реклама

Вимоги щодо страхового запасу газу для газових трейдерів знижено з 50% до 0% від місячного обсягу. Кабінет Міністрів прийняв постанову, якою знижує відповідні вимоги у 2016 та 2017 роках. Формувати страховий запас у 10% постачальникам доведеться тільки в разі надзвичайної ситуації.

Виконуючи вимогу щодо 50%, трейдери змушені були вкладати більше обігових коштів у формування страхового запасу, що призводило до здорожчання їхніх послуг. Додаткові витрати в результаті переносилися на споживачів газу. За словами президента Асоціації «Газові трейдери України» Андрія Мізовця, страховий запас не робив ситуацію на ринку безпечнішою, оскільки Укртрансгаз все одно не міг використовувати страховий запас газу для закриття небалансу без згоди постачальника. І за фактом газ просто лежав у підземних сховищах.

Формування страхового запасу закріплене в Законі «Про ринок газу», проте норма завжди викликала критику з боку учасників ринку. Трейдери виступають за фінансові механізми контролю роботи постачальників і споживачів. В Україні поки діє обов'язкове фінансове забезпечення угод, яке повинне становити 20% від щомісячного постачання.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини