Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Канада та ЄС підписали угоду

1 листопада 2016, 09:00
183
0
Реклама

У Брюсселі підписано угоду про зону вільної торгівлі між Євросоюзом і Канадою (CETA), яка передбачає скасування 99% митних зборів у взаємній торгівлі між країнами. Канада є 12-м найбільшим партнером ЄС з імпорту та 13-м - з експорту. Європейський союз має торговий профіцит у торгівлі з Канадою на рівні 6,9 млрд євро.

Угоду ще мають ратифікувати парламенти Канади та країн - членів ЄС. Однак якщо вона почне діяти, очікується, що оборот товарів і послуг між партнерами збільшиться на 20%.

Проте підписання угоди про ЗВТ відбувалося на фоні протестів противників CETA та ледь не було зірване відмовою приймати її бельгійським регіоном Валлонія. В останню мить бельгійському уряду вдалося вмовити валлонців.

Проте акції протесту пройшли в багатьох країнах ЄС. Протестувальники заявляють, що угода дозволить великим корпораціям подавати до суду на Уряд Європи, що в цілому знизить рівень демократії, оскільки думка громадськості нівелюватиметься. Противники підписання угоди впевнені, що вона призведе до збільшення безробіття в ЄС, тоді як прибічники CETA переконують громадян ЄС у протилежному. Крім того, дрібні та середні виробники побоюються, що їхня продукція перестане бути конкурентоздатною й вони вимушені будуть піти з ринку. Найбільше стурбовані сільгоспвиробники, які стверджують, що угода не захищає права споживачів, а якість продуктів харчування погіршиться.

Оскільки передбачається, що частка канадських товарів у Європі збільшиться, а внутрішній ринок ЄС не гумовий, хтось змушений буде «посунутися». Небезпека для України в тому, що підвищується конкуренція в аграрному секторі. Безперечно, конкуренція на європейському ринку для українських виробників тільки зростатиме.

Нагадаємо, що Україна та Канада в липні цього року підписали угоду про зону вільної торгівлі, яка також передбачає скасування 99% тарифних обмежень, але протягом семи років.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини