Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Змінено методологію

20 жовтня 2016, 09:04
146
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Прийнята постанова Правління НБУ від 13 жовтня 2016 року № 391 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» змінює підходи до встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Нацбанк вдосконалює методологію розрахунку офіційного курсу гривні до долара США, на основі якого обчислюється офіційний курс гривні й до інших іноземних валют.

Досі офіційний курс розраховувався як середньозважений курс продавців і покупців, що встановився на міжбанківському валютному ринку України. На результат впливали не лише угоди на купівлю валюти між банками та НБУ, а й угоди між банками та їх клієнтами. Тепер до розрахунку офіційного курсу включатимуть лише угоди між банками, а також між банками та НБУ.

Крім того, Нацбанк розширює перелік валют, до яких встановлюватиметься офіційний курс гривні в щоденному режимі. Тепер це 30 іноземних валют країн, які є найбільшими торговельними партнерами України. Раніше до переліку входило 25 валют. Надалі Нацбанком також щоденно встановлюватиметься офіційний курс чотирьох банківських металів. Один раз на місяць НБУ визначатиме офіційний курс гривні ще до 22 валют країн, які не увійшли до топ-30 торговельних партнерів України.

Документ набирає чинності з 1 листопада 2016 року.

ПРОТЕ:

Відповідно, на міжбанківському ринку попит із боку клієнтів банків матиме менший вплив на «розігрівання» курсу валюти. Незрозуміло лише, чому Нацбанк вводить такі новації, коли на ринку порівняна стабільність, а не раніше, коли курс був справді волатильним.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини