Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк відстоює

19 жовтня 2016, 09:05
151
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Національний банк закликав Верховну Раду не підтримувати законопроект № 5257 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення прозорості діяльності Національного банку України.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Група депутатів від різних фракцій розробила і зареєструвала законопроект, який, на їх думку, забезпечить прозорість діяльності НБУ та підвищить його відповідальність перед суспільством. У Нацбанку вважають, що він несе загрозу незалежності регулятора, співробітництву з МВФ та ціновій стабільності в країні.

Водночас законотворці пропонують низку змін, які зроблять роботу Нацбанку прозорішою. Наприклад, автори законопроекту хочуть, щоб щорічно була опублікована на сторінках офіційного Інтернет-представництва Національного банку «інформація про розподіл прибутку установи до моменту розподілу за відповідний рік».

Змінюються формулювання щодо відповідальності керівництва. Загалом посилюються повноваження Ради НБУ, тоді як повноваження Правління НБУ понижуються. В законопроекті закладено багато нових підстав для того, щоб визнати діяльність Правління НБУ незадовільною. Зокрема, в Законі «Про Національний банк України» статтю 15 «Повноваження Правління Національного банку» пропонують доповнити такими нормами: «Правління Національного банку несе колегіальну відповідальність за прийняті Правлінням рішення. Голова Національного банку несе персональну відповідальність за результати діяльності Національного банку». Чинна редакція Закону такої відповідальності не передбачає.

ПРОТЕ:

Запроновані зміни можуть безпосередньо вплинути на матеріальне забезпечення керівництва Нацбанку. Згідно з чинним законодавством рівень зарплати Голови Національного банку та його заступників затверджує Рада Національного банку. Тепер цей пункт пропонують доповнити такою нормою: «Преміювання Голови Національного банку та його заступників здійснюється за результатами оцінки відповідності монетарних показників, показників банківської системи, стану валютного ринку та рішень, прийнятих Правлінням Національного банку, Основним засадам грошово-кредитної політики».

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини