Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Борги внесуть до статутного капіталу

29 серпня 2016, 09:06
245
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Національний банк України розширив можливості для реструктуризації валютного боргу українських компаній для подальшого збільшення їх статутного капіталу. З цією метою внесено відповідні зміни до чинної постанови Правління Національного банку від 7 червня 2016 року № 342 «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України».

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Зокрема, дозволено скорочувати строки повернення клієнтом-резидентом, який не є банком, кредиту або позики в іноземній валюті на користь нерезидента у випадку, коли здійснюється реструктуризація заборгованості, під час якої вимоги за основною сумою кредиту або позики зараховуються як додатковий внесок нерезидента до статутного капіталу резидента. Це сприятиме скороченню зовнішнього приватного боргу України без відтоку іноземної валюти за межі України і без створення додаткового тиску на валютний ринок країни.

Крім того, спрощено порядок купівлі та перерахування коштів в іноземній валюті для оплати лікування фізичних осіб за кордоном. При цьому уповноважений банк зможе купувати для клієнта іноземну валюту на ці цілі на наступний день з дня зарахування коштів у гривнях на купівлю, а у разі наявності власних коштів в іноземній валюті - в день подання клієнтом до банку платіжного доручення.

Також удосконалено контроль за залишками на рахунках клієнтів-резидентів (крім фізичних осіб) при купівлі іноземної валюти. Відтепер його буде покладено на уповноважені банки, які здійснюватимуть цей контроль на дату купівлі іноземної валюти.

ПРОТЕ:

Фактично йдеться лише про такий спосіб реструктуризації боргу, як надання кредитору права на набуття корпоративних прав боржника. Скільки кредиторів підуть на застосування такого механізму - велике питання.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини