Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Сертифікати походження товарів

26 серпня 2016, 09:06
196
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Антимонопольний комітет зажадав від Торгово-промислової палати України розробити і затвердити єдиний порядок розрахунку вартості послуг з оформлення та видачі сертифікатів про походження товарів усіх форм і привести їх вартість до економічно обгрунтованого рівня.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

На думку АМКУ, ТППУ, отримавши повноваження з видачі на платній основі сертифікатів про походження товарів, має ознаки такої, що займає монопольне (домінуюче) положення на ринку послуг з оформлення та видачі сертифікатів про походження товарів у межах адміністративно-територіальних одиниць їх створення.

Встановлення різних норм часу, необхідних для оформлення сертифікатів залежно від тоннажності та виду транспорту (особливо водного транспорту, адже контейнери й судна містять велику кількість товару), не є виправданим.

Фактичний розмір витрат для розрахунку вартості послуг кожної з регіональних ТПП різний і жодним чином не враховується при застосуванні встановленої рішенням Президії ТППУ від 19.11.2008 єдиної вартості при оформленні та видачі суб'єктам господарювання сертифікатів про походження товарів.

Використання всіма ТПП усереднених показників вартості однієї експерто-години і витрат норм часу не є економічно обгрунтованим, оскільки не відображає фактичних витрат кожної ТПП, що може призводити до стягнення необгрунтованої (завищеної) вартості чи субсидування споживачами однієї ТПП споживачів іншої.

ПРОТЕ:

Вимоги АМКУ обов'язкові для розгляду, а не для виконання. Тому ТППУ має можливість довести обгрунтованість своєї політики.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини