Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк стежить за вашими мільйонами

19 серпня 2016, 09:06
224
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Нацбанк знайшов підозрілі фінансові операції в 41 банку. Надіслано листи до правоохоронних органів.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Правоохоронні органи тепер регулярно отримують інформацію від НБУ про підозрілі фінансові операції, здійснені клієнтами банків. У більшості випадків це операції з готівкою у великих обсягах, а також операції з переказування коштів за кордон, які можуть свідчити про виведення капіталів з України.

Як зазначають юристи, сам факт передавання інформації про операцію правоохоронцям ще не означає, що її визнано незаконною та клієнт банку понесе покарання за її здійснення. Незаконність операції ще треба довести. У той самий час слід розуміти, що отримання сигналу від Департаменту фінмоніторингу дозволяє правоохоронцям здійснювати дії, передбачені законодавством про досудове слідство та оперативно-розшукову діяльність, включаючи допити, обшуки тощо.

Нацбанк зараз активно бореться з т. з. схемними операціями. Застосовується практика «знай свого клієнта», відповідно до якої банк повинен встановити особу контрагента перш, ніж проводити фінансову операцію.

ПРОТЕ:

Як стверджують банкіри, деякі фінансові операції можна трактувати двояко. Часто співробітники банків не знають, як діяти в тій чи іншій ситуації - проводити фінансову операцію або блокувати? Потрібні детальні роз'яснення НБУ. В разі підозри щодо тієї чи іншої операції в банку є один варіант реагування: зупинити її виконання до з'ясування спірних моментів. Постраждати від цього можуть і добросовісні клієнти.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини