Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи є нікчемним договір?

8 серпня 2016, 09:01
186
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Закупівельна філія «Укрзалізниці» подала позов до Окружного адміністративного суду Києва про визнання протиправним рішення АМКУ.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Центр забезпечення виробництва за результатами тендера уклав угоду з компанією ТД «Сокар Україна» на постачання 14 тис. тонн дизпалива, але цей договір може бути визнаний нікчемним.

Антимонопольний комітет 29 липня 2016 року прийняв скаргу від ТОВ «ВОГ АЕРО ДЖЕТ» про порушення процедури закупівлі. Центр забезпечення виробництва не мав права укладати договір з переможцем торгів (договір уклали 1 серпня). Відповідно до частини 1 статті 41 Закону «Про здійснення державних закупівель» договір про закупівлю є нікчемним у разі його укладення в період оскарження процедури закупівлі. А замовник згідно із законом не мав права підписувати контракт з переможцем конкурсу протягом 10 днів після акцепту пропозиції.

У свою чергу, УЗ подала до суду на АМКУ. У своїй заяві УЗ звинувачує Комітет у перешкоді здоровій конкуренції, оскільки він прийняв скаргу на контракт з постачальником, який запропонував найвигідніші цінові умови. Товариство з обмеженою відповідальністю «ВОГ АЕРО ДЖЕТ» запропонувало вищу ціну - 20,4 тис. гривень за тонну з ПДВ, Торговий дім «Сокар Україна» - 17,7 тис. гривень за тонну. Як пояснює старший юрист адвокатського об'єднання «Летрадо» Євген Даниленко, ціна в такого роду конкурсах є найважливішим критерієм. Проте є інші технічні умови та якісні показники, які можуть впливати на результат конкурсу. Скарга може стосуватися процедурних моментів. Безумовно, будь-який учасник конкурсу має право подати скаргу, а ось розібратися, наскільки вона обгрунтована - це вже завдання АМКУ.

ПРОТЕ:

Розголос цим спорам може додати той факт, що з 1 серпня втрачає чинність Закон «Про здійснення державних закупівель» (на статті якого посилається АМКУ). На даний момент діє Закон «Про публічні закупівлі», і всі держзакупівлі повинні проходити через систему «Prozorro». Як зазначає Євген Даниленко, якщо будуть скасовані результати цих конкурсних торгів, то, відповідно, буде анульовано і контракт, укладений за їх результатами. «Укрзалізниця» повинна буде оголосити нову процедуру закупівель, яка проходитиме за умовами чинного на сьогодні законодавства.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини